StoryEditor

Kolejna edycja cyklu konferencji „Fakty i mity o mleku”

Jakie znaczenie ma zbilansowana dieta i prawidłowe nawyki żywieniowe dla zdrowia dzieci i młodzieży, w kontekście późniejszej osteoporozy? O tym i o kwestiach związanych z dietą bogatą w produkty mleczne rozmawiano w miniony piątek (8.04) w Domu Kultury Kolejarza w Krakowie.
11.04.2016., 12:04h

Ponad 100 gości
Ta kolejna już edycja konferencji w ramach projektu „Fakty i mity o mleku”, której organizatorem była Polska Izba Mleka promowała spożycie mleka i przetworów mlecznych wśród najmłodszych. Licznie przybyli prelegenci: dr n. med. Irena Białokoz­-Kalinowska z Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, mgr Dominika Mękal z Centrum Radioterapii Amethyst Warszawski Uniwersytet Medyczny Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie oraz mgr Anna Kosińska, dietetyk z Krakowskiego Centrum Dietetyki wyjaśniali ponad 100 osobom – przedstawicielom przedszkoli, szkół, lekarzom oraz dietetykom, aspekty spożywania produktów mlecznych w kontekście osteoporozy. Zaproszeni eksperci podkreślali zależność pomiędzy wpływem wartości odżywczych nabiału, w tym mleka i produktów mlecznych a skutkami jakie są wywołane w przypadku ich braku.

Alergie i inne problemy współczesnego odżywiania
Jednocześnie uczestnicy dowiedzieli się również o sposobach leczenia alergii pokarmowych oraz o produktach, które najczęściej uczulają. Szczególną uwagę zwrócono na profilaktykę osteoporozy, zbilansowaną dietę, suplementację oraz przestrzeganie prawidłowych norm żywienia. Podczas spotkania można było usłyszeć o zasadach racjonalnego odżywiania się ze szczególnym uwzględnieniem produktów mlecznych oraz o kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uwypuklona została również potrzeba aktywności fizycznej oraz prawidłowego odżywiania się.

Promocja mleka
Konferencja miała na celu zwiększenie świadomości na temat mleka, produktów mlecznych oraz ich roli w diecie dzieci i młodzieży, w związku z licznymi kontrowersjami, sporami i mitami na temat mleka, które pojawiły się w ostatnich latach. Poprzez rokrocznie podejmowane działania mamy nadzieję pokazać osobom dbającym o promocję zdrowia oraz mającym wpływ na edukację dzieci i młodzieży, w tym lekarzom, pielęgniarkom oraz kadrze pedagogicznej potrzebę spożywania mleka i produktów mlecznych przez dzieci i młodzież oraz podkreślić, jak ważnym produktem jest mleko, które powinno być składnikiem ich codziennej diety.

Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku” został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.  Oprac. ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 04:46