Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

KZSM odpowiada na film o „mleku, które zabija”

15.12.2017

Drukuj

KZSM odpowiada na film o „mleku, które zabija”

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wypowiedź wskazuje na brak podstawowej wiedzy z zakresu technologii przetwórstwa mleka, jest niekonkretna, pełna pustych frazesów i mylenia pojęć – generalnie wprowadzająca w błąd konsumenta – podkreśla Waldemar Broś z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

To odpowiedź na – jego zdaniem – krzywdzące dla producentów mleka i przetworów mlecznych informacje zawarte w filmie: „Mleko z marketu to trucizna która zabija” opublikowanym na popularnym portalu internetowym (patrz poniżej).



Można w nim posłuchać m.in. o szkodliwości mleka w przypadku cieląt karmionych mlekiem UHT w porównaniu do cieląt karmionych mlekiem „normalnym”, teorię, że „jeżeli mleko nie jest się w stanie zsiąść to zawiera substancje zabijające bakterie” a także mleko z Niemczech o 3,5% zawartości tłuszczu jest lepsze, w porównaniu z polski, którego nie da się pić.

r e k l a m a

Zdaniem Brosia, film mówi nieprawdę o mleku, przez co wprowadza w błąd konsumentów. Stwierdzenie, że „jeżeli mleko nie jest się w stanie zsiąść to zawiera substancje zabijające bakterie” jest z gruntu fałszywe. Tylko mleko surowe tj. niepoddane obróbce cieplnej może samoistnie zsiadać się. Tymczasem, mleko sprzedawane w sklepach jest poddawane obróbce cieplnej tj. poprzesz proces pasteryzacji lub UHT. Dzięki nim niszczy się 99,9% bakterii, a w przypadku UHT także ich przetrwalniki – przez co nie ma potrzeby użycia środków chemicznych, szczególnie że nie są one dopuszczone do stosowania przepisami prawa.

W stanowisku KZSM czytamy też, że mleko pasteryzowane czy UHT jest pełnowartościowym produktem o wysokiej wartości odżywczej z uwagi na łatwo przyswajalne białko, wapń czy witaminy A i D. Dodatkowo – właśnie dzięki obróbce termicznej – jest to produkt trwały. Źródłem mikroflory dla konsumenta jest mleko fermentowane np. jogurt, kefir czy po prostu mleko zsiadłe, a nie mleko spożywcze. I jest to właściwa, wyselekcjonowana mikroflora.

Odnosząc się z kolei do lepszego mleka zza Odry, Broś wskazuje, że chwalony smak produktu o zawartości 3,5% tłuszczu należy porównywać ze smakiem polskiego mleka o tej samej zawartości tłuszczu, a nie z mlekiem pozbawionym tłuszczu. Im mleko zawiera więcej tego składnika, tym jest smaczniejsze. Wszystko przez to, że tłuszcz jest nośnikiem smaku.

opr. mj/KZSM
Fot. Sierszeńska


Widziałeś już nasze video "Test 5 wozów paszowych!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Bat na organizacje ekologiczne? Ministerstwo środowiska proponuje nowe przepisy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody