Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Laktopol, producent wzbogaconego mleka w proszku, poszerza obecność w Afryce

13.01.2020

Drukuj

Laktopol, producent wzbogaconego mleka w proszku, poszerza obecność w Afryce

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wiodącym produktem Laktopolu jest Instant Fat Filled Milk Powder – zamiennik mleka pełnego, który wszedł do oferty firmy w 2015 r. i szybko zyskał popularność, przede wszystkim w Afryce Zachodniej.

Obecnie zakład produkuje 3-3,5 tys. ton miesięcznie IFFMP, a jego główne rynki zbytu to m.in. Mali, Mauretania, Nigeria, Senegal, Wybrzeże Kości Słoniowej, ale także Afganistan, Irak, Pakistan, Turcja, Zjednoczone Emiraty Arabskie oraz  Kuba. W sumie jest ich blisko 90, a ta liczba stale rośnie. Ostatnio do grona odbiorców dołączyła Uganda.

– Instant Fat Filled Milk Powder jest obecny w niemal wszystkich krajach Afryki Zachodniej i Środkowej, dlatego teraz skupiamy się na zdobyciu rynków położonych bardziej na wschód. Uganda to państwo z ponad 40 mln liczbą ludności, więc widzimy w nim spory potencjał.  Mamy nadzieję, że pierwsze wysłane kontenery zaowocują wzrostem sprzedaży do tego regionu. Pięć lat eksportu IFFMP wystarczyło, abyśmy stali się powszechnie rozpoznawalnym producentem, a nasz preparat mleczno-tłuszczowy cenionym na świecie produktem. To wyznaczyło nasz kierunek działań na najbliższe lata – mówi Edyta Kowalewska, kierownik handlu.       

Laktopol kontynuuje także produkcję odtłuszczonego mleka w proszku, którą zajmował się od początku swojego istnienia. Jest to jednak produkcja, na którą przeznacza się tylko nadwyżki surowca, pozostające po realizacji kontraktów na IFFMP. A kontraktów na preparat mleczno-tłuszczowy jest zdecydowanie więcej niż zdolności produkcyjnych. Dlatego też w tej chwili firma intensywnie pracuje, aby zwiększyć swoje możliwości w tym zakresie.
– Uwolnienie kwot mlecznych w 2015 roku zwiększyło produkcję mleka w gospodarstwach rolnych, co w kolejnych latach spowodowało obniżkę cen mleka w proszku. To zmusiło nas do szukania innych produktów, które dałyby lepsze efekty ekonomiczne. Produktów bardziej opłacalnych niż odtłuszczone mleko w proszku. Nasze doświadczenie i dokładna obserwacja rynku proszków mlecznych nakierowała nas na mleko w proszku wzbogacone tłuszczem roślinnym – tłumaczy Lech Antonowicz, Dyrektor Zakładu. – Dzisiaj z perspektywy czasu wiemy, że była to bardzo dobra decyzja. W planach mamy nawet kolejne inwestycje, które pozwolą nam zmodernizować zakład i tym samym zwiększyć produkcję.  

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ile traktorów sprzedano we Francji, Włoszech i w Niemczech?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody