Lekki wzrost na giełdzie Fonterry

Ostatnia aukcja na platformie GDT po raz pierwszy od początku sierpnia odnotowała wzrost, chociaż nieznaczny. Jak zmieniły się ceny poszczególnych produktów?
Najnowsza aukcja na nowozelandzkiej platformie Global Dairy Trade z 5 września przyniosła kilka niespodzianek. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%, czyli nieznacznie; z 1 063 punktów na ostatniej aukcji z 15 sierpnia do 1 066 punktów.
Tendencja spadkowa stawek utrzymuje się od początku lata, ale być może ten nieznaczny wzrost jest zapowiedzią zmian na rynku mleczarskim.
Ceny jakich produktów spadły tym razem?
- Maślanka w proszku - spadek o 10,1 % (na poprzedniej aukcji ten produkt nie pojawił się w sprzedaży);
- pełne mleko w proszku - spadek o 1,6%;
- odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 1,2%.
Do wzrostu indeksu na aukcji przyczyniły się takie produkty:
- laktoza - wzrost o 5,1%;
- masło - wzrost o 3,8%;
- bezwodny tłuszcz mleczny - wzrost o 3,6%;
- ser cheddar - wzrost o 2,5%;
- kazeina podpuszczkowa - wzrost o 1,2%.

fot. GDT
Tym razem na aukcji sprzedano 33,501 ton towarów, co jest wzrostem w porównaniu do poprzedniego eventu; wtedy sprzedano 32,250 ton.
Kolejna aukcja na platformie GDT odbędzie się we wtorek 19 września 2017 r.
Global Dairy Trade wraz z European Energy Exchange pracują nad stworzeniem nowej, europejskiej platformy aukcyjnej dla produktów mleczarskich. Więcej na ten temat TUTAJ.
Czytaj także o zmianach w cenie masła i dlaczego są one tak wysokie TUTAJ.
al na podst. GDT
Przeczytaj również
aukcja Fonterryceny produktów mleczarskichGlobal Dairy Trade (GDT)internetowa platforma handlowa Fonterry