Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Liczy się profesjonalizm

20.02.2021

Drukuj

Liczy się profesjonalizm

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Uczestnicy rozmowy poruszyli kilka ważnych zagadnień związanych z aktualną sytuacją w sektorze hodowli bydła mlecznego i mięsnego a także chowu bydła opasowego. Jednym z nich jest narastający deficyt, który w ostatnich latach ma negatywny wpływ na dostęp do bazy paszowej.

– Staramy się siać w taki sposób, żeby zawsze dysponować zapasem pasz na co najmniej pół roku – mówił Henryk Olejniczak, jeden z biorących udział w debacie producentów mleka. Jak dodawał, bardzo dobre rezultaty zauważył w przypadku lucerny, która pomimo znacznych deficytów wody w ostatnich latach – dobrze plonowała i udawało się zebrać nawet 4 pokosy.

– To w paszach objętościowych tkwią największe rezerwy – dodawał dr Ryszard Kujawiak z firmy Sano. Zdaniem eksperta wielu hodowców cały czas ma ogromny problem z uzyskaniem doskonałych kiszonek. Często stawiają na siano, które ma zdecydowanie mniejszą wartość pokarmową niż kiszonka z traw, a do tego jej produkcji bardzo często nie sprzyjają warunki atmosferyczne. Wiele do poprawy jest tez jego zdaniem w zakresie  kiszonki z kukurydzy, bo wielu producentów mleka zapomina chociażby o dodatkach kiszonkarskich.

r e k l a m a

Z kolei zdaniem dr Romana Frankowskiego z LODR w Kalsku, na dostęp do bazy paszowej należy patrzeć regionalnie. W przypadku produkcji bydła mięsnego jest bowiem wiele terenów, które są bogate w naturalne użytki zielone i należy je optymalnie wykorzystywać. Jest o co powalczyć, bo – jak zaznaczył – właśnie dzięki żywieniu pastwiskowemu można osiągnąć najlepsze wyniki produkcyjnie i ekonomiczne w zakresie stada podstawowego, tj. krów mamek z cielakami. Dlatego warto tak zaplanować sezon wycieleń, żeby było to możliwe.
– Im więcej mleka wyprodukuje krowa, tym ciele będzie szybciej przyrastało. Dlatego zwierzęta powinny się cielić w lutym i marcu, tak by cielaki wychodzić z mamkami w maju na pastwisko – podkreślał dr Frankowski.

Innym problemem, z którym nieustanie borykają się rolnicy jest brak stabilizacji ce na rynku. Choć jak mówił dr Kujawiak, w porównaniu z rynkami trzody chlewnej czy drobiu, obecne ceny mleka są relatywnie dobre, to jednak istnieje pewna niepewność związana z preferencjami konsumentów. – Zamiast straszyć produkcją GMO, gdzie tak naprawdę większości krów w Polsce nie zadaje się poekstrakcyjnej śruty sojowej, powinniśmy pokazywać, że produkty spożywcze są zdrowe – apelował dr Kujawiak.

Z optymizmem na rynek wołowiny patrzy natomiast dr Frankowski. Jak podkreślał Polska nie tylko ma ogromy potencjał w postaci bazy paszowej ale także w zasobach ludzkich, bo w odróżnieniu od np. Francji – mamy dość duży odsetek młodych rolników. To dla nas ogromna szansa. Żeby ją jednak wykorzystać należy postawić na profesjonalizm i łączyć siły, w tym przy sprzedaży bydła w ramach grup producenckich. Takie działanie może zmienić trend, który obserwowany jest od wielu lat, a mianowicie niższych o ok. 20% stawek w skupach bydła w porównaniu ze cenami uzyskiwanymi w krajach UE – W tym zakresie ją jeszcze spore rezerwy – mówił dr Frankowski.

mj

Widziałeś już nasze video "Opolszczyzna: bobry budują tamy i zalewają pola rolnikom"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody