Zaloguj
Jesteś w strefie Premium

Mała rzeźnia, dużo pytań

W drugiej połowie lutego br. weszło w życie rozporządzenie w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej. Resort rolnictwa i GIW odpowiada na szczegółowe pytania.

Marcin Jajor28 lutego 2020, 08:00
Nowe regulacje, to odpowiedź MRiRW na postulaty sektora wołowiny o konieczności powstania większej liczby rzeźni oraz wprowadzenia możliwości sprzedaży mięsa, tj. małe rzeźnie mają z założenia wpisywać się w trend lokalnego patriotyzmu wśród konsumentów.

Nowe przepisy zakładają, że w rzeźni na terenie gospodarstwa dopuszczony byłby ubój zwierząt z danego i przylegających do nich powiatów zgodnie limitem 1 szt./dziennie bydła powyżej 3. miesiąca życia (365 szt. rocznie) i 2 szt./dziennie poniżej 3 miesięcy życia (730 szt. rocznie). Projekt przewiduje szereg wymogów sanitarnych, które uwzględniają m.in. zamykane na klucz urządzenia chłodnicze do przechowywania mięsa uznanego za niezdatne i zdatne do spożycia, a także – w przypadku, gdy rzeźnia  rolnicza składa się z jednego pomieszczenia – co najmniej dwóch urządzeń chłodniczych do mięsa pakowanego i niepakowanego. Rzeźnia ma mieć też pomieszczenie do zmiany odzieży, oddzielne dla urzędowego lekarza weterynarii oraz toaletę. Ponadto musi być wyposażona w pomieszczenia lub zagrody dla zwierząt chorych na chorobę zakaźną (w przypadku uboju zwierząt spoza gospodarstwa). Przepisy dopuszczają też ubój, opróżnianie i czyszczenie żołądków oraz rozbiór mięsa w tym samym pomieszczeniu z zastrzeżeniem, że czynności te nie mogą odbywać się jednocześnie.

Niestety, jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. W imieniu naszych Czytelników zwróciliśmy się do resortu rolnictwa oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii z prośbą o wyjaśnienie kilku szczegółowych wytycznych dotyczących m.in.: sprzedaży pozyskanego mięsa, kwalifikacji osób, które mogą dokonać uboju, kontroli „małych rzeźni rolniczych” oraz możliwości wsparcia finansowego tego rodzaju inicjatyw.

Jak poinformowało nas biuro prasowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podmioty prowadzące rzeźnie rolnicze...

Pozostało 93 % tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla subskrybentów top agrar Premium.

Aby czytać wszystkie artykuły ze strefy Premium dołącz do grona subskrybentów już teraz! Skorzystaj ze specjalnej oferty – teraz tylko 3 zł za pierwsze 3 miesiące nieograniczonego dostępu do top agrar Premium.

Codziennie przygotowujemy dla Ciebie m. in. fachowe artykuły, porady i komentarze ekspertów, raporty oraz prognozy rynkowe. Bądź na bieżąco z tym, co najważniejsze dla rolnika.

SubskrybujZaloguj się
Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Przewiń W GÓRĘ LUB KLIKNIj aby WRÓCIĆ DO STRONY GŁÓWNEJ