StoryEditor

Mięso do Chile, mleko do Malezji

Polskie mięso wołowe i wieprzowe oraz mleko trafią do nowych konsumentów na świecie. Resort rolnictwa poinformował o dopuszczeniu naszych produktów na rynek chilijski i malezyjski.
10.11.2016., 09:11h

Polska znalazła się w gronie trzech państw członkowskich UE dopuszczonych do eksportu przetworzonych produktów z mięsa wołowego na rynek Chile. Rozpoczęcie eksportu możliwe jest po pozytywnym rozpatrzeniu formularza aplikacyjnego zakładu przez chilijskie służby weterynaryjne. Wzór formularza dostępny jest u powiatowego lekarza weterynarii, podobnie jak wzór świadectwa zdrowia dostępny w systemie TRACES.

Ten wzór świadectwa zdrowia może towarzyszyć przesyłkom przetworzonych produktów z mięsa wieprzowego. Zakłady, które uzyskały już zatwierdzenie strony chilijskiej mogą rozpocząć eksport.

W przypadku nowych zgłoszeń, konieczne jest wypełnienie formularza dostępnego u powiatowego lekarza weterynarii w celu uzyskania zatwierdzenia władz weterynaryjnych Chile.

Ameryka Południowa to nie jedyny kierunek eksportowy. Nasze produkty trafią także do Azji. 2 listopada 2016 r. władze malezyjskie poinformowały o dopuszczeniu do eksportu 12 polskich zakładów mleczarskich. Lista zatwierdzonych podmiotów liczy obecnie 15 zakładów mleczarskich.

Do Malezji mogą być wysyłane produkty mleczarskie, którym towarzyszy oprócz świadectwa weterynaryjnego certyfikat halal.

oprac. bcz na podstawie MRiRW

Fot. Sierszeńska

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 04:21