Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Mięso od zwierząt ubitych bez ogłuszenia powinno być oznaczone

Obrazek

Na etykiecie powinna być informacja, dotycząca sposobu uboju zwierzęcia – apeluje do Komisji Europejskiej Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy (BVA). Za takim rozwiązaniem opowiedziało się także 13500 konsumentów w 27 krajach Wspólnoty.

Aleksandra Galus16 czerwca 2015, 13:28

Oznacza to, że 72% ankietowanych uznało, że chce wiedzieć, czy mięso które kupują pochodzi od zwierzęcia, które zostało poddane ubojowi zgodnie z obowiązującymi przepisami (ze wstępnym ogłuszeniem), oraz czy został mu zapewniony wymagany prawem dobrostan. Tym samym, mięso pochodzące z tzw. uboju rytualnego miałoby być odpowiednio oznaczone. Raport został przygotowany na zlecenie Unii Europejskiej.

Na chwilę obecną, ubój bez ogłuszania jest możliwy w krajach UE tylko w drodze odstępstwa od przepisów prawnych, obowiązujących w całej Wspólnocie – pisze FAMMU/FAPA. BVA podkreśla, że przygotowany raport jasno dowodzi, iż konsumenci chcą być świadomi tego, co kupują, a zatem także chcą wiedzieć, czy zwierzę zostało ubite po wcześniejszym ogłuszeniu. BVA uważa, że jasna i przejrzysta informacja dotycząca łańcucha żywieniowego wspomaga budowanie zaufania u konsumentów.  ag

Fot. M. Wieczorek



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)