StoryEditor

Mleko jest doskonałym źródłem wapnia

Potwierdzają to badania z wielu ośrodków badawczych. Pamiętajmy, że nie tylko dzieci potrzebują go w swojej diecie. To samo dotyczy dorosłych, a szczególnie osób starszych.
16.10.2017., 10:10h
To prawda, że mleko jest doskonałym źródłem wapnia. Mleko jest najbogatsze w ten cenny składnik. Ponadto wiele dzieci je lubi. Niekoniecznie w czystej postaci, ale równie dobre są kakao, budyń, lody czy jogurt.


Jeśli dziecko wypija dostatecznie dużo mleka, jego zapotrzebowanie na wapń jest zaspokojone niemal w 100%. Mleko i jego przetwory rzeczywiście zawierają dużo wapnia, ale spore ilości tego składnika znajdują się również w brokułach, szczypiorku i fasolach.
Poniżej przedstawiono zawartość wapnia w wybranych produktach:
  • Mleko 3,2% 1 duża szklanka (1/4 litra) – 295
  • Mleko 1,5% 1 duża szklanka (1/4 litra) – 300
  • Jogurt owocowy 1 opakowanie (175g) – 231
  • Kefir 1 opakowanie (175g) – 180
  • Ser żółty 1 plasterek (20g) – 106-173
  • Ser twarogowy 1 plaster (50g) - 48
  • Serek waniliowy homogenizowany 1 opakowanie (150g) - 127,5
  • Brokuły gotowane ½ szklanki - 50
  • Szczypiorek 1 pęczek (100g) - 97
  • Chleb pełnoziarnisty 1 kromka - 30g - 24
  • Fasola 0,5 szklanki (80g) - 130,4


mwie
Źródło: Kunachowicz H. i inni: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa IŻŻ, 1998
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 05:08