Notowanie cen mleka: pierwsze spadki

Na rynku mleka nieco powiało chłodem. Sprawdź najnowsze notowanie koncernu mleczarskiego Fonterry.
Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim wzroście (6 czerwca br. o 0,6%) zanotowano niewielką obniżkę średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z drugiej połowy czerwca przyniosło spadek stawki na poziomie 0,8% (patrz: wykres).
Największa obniżka dotyczyła laktozy (o 11,1% do 869 USD/t), kazeiny podpuszczkowej (o 8,0% do 6104 USD/t) oraz sera cheddar (o 3,8% do 4121 USD/t). W dół poszybowały też nieznacznie ceny na kontrakty dotyczące pełnego mleka w proszku (o 3,3% do 3022 USD/t). Z drugiej strony zanotowano podwyżkę takich produktów jak bezwodny tłuszcz mleczny (o 4,4% do 6885 USD/t), masła (o2,9% do 5768 USD/t) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (o 1,4% do 2218 USD/t)
W Polsce w połowie czerwca br. za masło w blokach płacono przeciętnie 20,01 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 20,56 zł/kg, tj. odpowiednio o 11% i 8% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 7,79 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP; 11,87 zł/kg). Za oba produkty płacono o 4% więcej niż przed miesiącem, a w porównaniu z analogicznym okresem rok temu zapłata za OMP i PMP zwiększyła się odpowiednio o 9 i 45%.
mj/GDT/ARR
Fot./rys. Jajor