Weź udział w konkursie
i wygraj ursusa

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nowa Zelandia: Profilaktyczny ubój 4 000 krów

15.10.2017

Drukuj

Nowa Zelandia: Profilaktyczny ubój 4 000 krów

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Mycoplasma bovis to bakteria, którą zakażenie może prowadzić do zapaleń płuc i oskrzeli, mastitis, poronień, zapaleń stawów, ropni… Powikłań jest wiele i mogą trwać bardzo długo. Teoretycznie najbardziej narażone jest młode bydło opasowe i cielęta, ale choroba atakuje także dorosłe osobniki. Na szczęście choroba nie szkodzi ludziom ani nie stwarza zagrożenia bezpieczeństwa żywności.


Nowa Zelandia boryka się z trudnościami związanymi z bakterią już od kilku miesięcy.
- Od lipca prowadzimy dziesiątki tysięcy badań na fermach mlecznych, gdzie pojawiła się bakteria, w gospodarstwach sąsiadujących i w jakikolwiek sposób powiązanych - mówi Geoff Gwyn z nowozelandzkiego Ministerstwa Przemysłu Pierwotnego - Poza tym w całym kraju prowadzimy kontrole mleka. Jedyną pozytywną wiadomością w tym momencie jest fakt, że potwierdziliśmy bakterie w siedmiu gospodarstwach, co pozwala nam sądzić, że zasięg choroby jest ograniczony do regionu Oamaru. 


r e k l a m a

Aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się M.bovis w pięciu spośród siedmiu zainfekowanych gospodarstw zostanie ubitych 4 000 krów. Następnie fermy zostaną odkażone, a potem dopiero ponownie zapełnione zwierzętami. W pozostałych dwóch gospodarstwach utrzymywano niewiele zwierząt, więc większość już została poddana ubojowi.


Chociaż władze nie przewidują konieczności prewencyjnego uboju bydła z okolicznych gospodarstw, to jeśli pojawi się w nich ślad bakterii, zostaną podjęte takie same kroki, jak w pięciu zainfekowanych fermach.

Zgoda branży na podjęte kroki

Polecany artykuł

Okazja dla Prenumeratorów top agrar Polska! 30% zniżki na zakup folii do sianokiszonki!

Największe organizacje zrzeszające hodowców w Nowej Zelandii, takie jak Beef+Lamb NZ, Zjednoczeni Farmerzy, Dairy NZ, są świadome, że przedsięwzięcie jest trudne, ale konieczne. Wszystkie poparły działania rządu. 


- Mamy świadomość, że decyzja wpłynie na życie i pracę całej lokalnej społeczności, ale chcemy też wiedzieć, że całe możliwe wsparcie będzie przekazane tym, którzy będą go potrzebować - powiedział James Parson, prezes Beef+Lam NZ - Nowa Zelandia traktuje bioasekurację bardzo poważnie i cały sektor wspiera decyzje, które wpływają na bezpieczeństwo branży. 


Władze zaznaczają, że przedsięwzięcie nie rozpocznie się z dnia na dzień. W ten sposób chcą nie tylko zabezpieczyć sektor wołowiny, ale dać czas farmerom na podjęcie najbardziej dla nich korzystnych finansowo decyzji. 


Cały sprzęt, samochody, pomieszczenia i rzeźnie, które będą miały kontakt z bydłem, musi zostać odpowiednio przygotowany. Po zabraniu z gospodarstw ostatniej sztuki nastąpi 60-dniowy okres odkażania, po którym będzie można wprowadzić nowe stado. 


Także prezes Dairy NZ, Tim Mackle, zdaje sobie sprawę z konieczności przeprowadzenia tak drastycznych działań.
- Od kiedy Mycoplasma bovis w lipcu tego roku zawitała na fermy Nowej Zelandii, farmerzy byli zaalarmowani i świadomi sytuacji - mówi Mackle - Dairy NZ wspiera całkowicie decyzję ministerstwa, chociaż wiemy, że wpłynie to na życie poszkodowanych farmerów.


Dla tych farmerów, którzy będą musieli pozbyć się wszystkich swoich zwierząt, rząd przygotował program rekompensat, który działa na podstawie ustawy o bioasekuracji.
Chociaż takie działanie może wydawać się kontrowersyjne i bezwzględne, to między innymi dzięki zdecydowaniu rządu i farmerów Nowa Zelandia cały czas jest jednym z wiodących producentów żywności na świecie.

al na podst. GMN

Widziałeś już nasze video "Pogotowie polowe: Jak w suszy odchwaszczać kukurydzę?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – sprzyjający wiatr

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody