Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Nowe sery w rejestrze ChNP

Obrazek

Od listopada br. w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) figurują nazwy serów: „Rigotte de Condrieu" i „Mohant".

9 grudnia 2013, 13:27

"Rigotte de Condrieu" to mały, miękki nie prasowany ser pleśniowy produkowany z surowego, pełnego, nieznormalizowanego mleka koziego, uzyskiwany ze skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej.  Ser ten produkuje się we Francji w masywie Pilat znajdującym się na południowy zachód od miasta Lyon. Masyw ten występuje na obszarze dwóch departamentów, Rhône i Loire i należy do regionu Rodan-Alpy.

Z kolei „Mohant" to słoweński ser o bladożółtej, beżowej lub jasnokremowej barwie i charakterystycznym pikantnym, ostrym, cierpkim i bardzo wyraźnym aromacie i smaku. Obszar geograficzny, z którego pozyskuje się mleko oraz na którym produkuje się ser „Mohant", położony jest w sercu Alp Julijskich. bcz



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)