🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Piąta ćwiartka od Fausto Garo

28.05.2018

Drukuj

Piąta ćwiartka od Fausto Garo

r e k l a m a

Fausto Garo wie jak uraczyć swoich gości... W restauracji przy gospodarstwie oferuje nie tylko najlepsze steki, ale też tzw. piątą ćwiartkę, wszystko co kiedyś przygotowywało się z ubitego wołu.

Italy loves food” – „Włochy kochają jedzenie”, a Włosi dobrze zjeść. Ale dobrze nie znaczy dużo, dobrze znaczy z klasą. Dobre jedzenie to obok wspaniałych krajobrazów magnes przyciągający rocznie prawie 5 milionów turystów, plasując Włochy na 4 miejscu wśród najczęściej odwiedzanych krajów na świecie. W naszej podróży po regionie Trentino i Lombardii mieliśmy okazję spróbować włoskich specjałów znanych na cały świat. Doskonałe wina, sery Grana Padano czy Parmezan, szynka parmeńska prosciutto i świetne regionalne ciasta itd.
Restauracja u rolnika dla miejscowych i turystów
Fausto Garo, niezwykle otwarty i pogodnie usposobiony rolnik, znalazł swoje miejsce w przetwórstwie i gotowaniu, choć tu musi oddać pole swojej żonie, która rządzi kuchnią.
– Dla nas połączenie restauracji i sprzedaży mięsa w gospodarstwie jest najlepszym rozwiązaniem – mówi Fausto Garo. W 20-sto hektarowym gospodarstwie uprawia kukurydzę, soję i jęczmień. Jesteśmy na południe od Verony w powiecie Mantova. Krajobraz przypomina już bardziej ten u nas, bo kukurydza i zboża dominują na polach, więcej jest soi. Z tą różnicą, że wiele pól ma instalacje nawadniające i kukurydza wygląda imponująco. To czego u nas nie ma na pewno, a tu widać zupełnie często, to plantacje ryżu. Włosi są największym producentem ryżu w Europie. Mniej jest też winnic, które opanowały równiny i wzgórza na północ od Werony. Choć winnice są we wszystkich regionach kraju.
Tylko jałówki ras mięsnych

r e k l a m a

Fausto Garo opasa tylko jałówki. Odsadki kupuje z Francji, najwięcej czystorasowych limousine, zdarzają się krzyżówki z charolais. Kupuje odsadki w wieku 7-8 miesięcy po 3 euro za kilogram. Opasa je do 18 m-ca i wagi 550-600 kg. Włosi lubią wołowinę przerastaną tłuszczem, a takie mięso gwarantują właśnie jałówki. – Dla nas najważniejszy jest smak mięsa i zadowolenie naszych klientów – podkreśla z uśmiechem rolnik-restaurator. Jałówki są żywione wyłącznie suchą paszą na bazie siana, słomy jęczmiennej, śruty kukurydzianej i soi. Zdaniem Fausto sucha pasza bez kiszonek daje lepszy smak mięsa, a to dla klientów jego restauracji oraz klientów 5 restauracji, do których regularnie sprzedaje elementy jest najważniejsze.
Piąta ćwiartka
Restauracja otwarta w każdy weekend reklamuje się pod nazwą „Piąta ćwiartka”. To zwiastuje klientom potrawy w starym stylu, kiedy każdy element podczas uboju gospodarczego był wykorzystany. Na przystawkę spróbowaliśmy świetnie podsuszanego mięsa z sałatką, wątróbkę, na włoski sposób zrobione flaki z parmezanem, a zwieńczeniem były steki przygotowywane raptem w kilka minut. Szefowa podkreśla: – By steki były soczyste i kruche nie mogą być na patelni dłużej jak 6-8 minut. Jest to także zasługą dojrzewania tusz po uboju. Fausto zleca ubój rzeźnikowi i dopiero po co najmniej 15 dniach odbiera je z dojrzewalni, gdzie wiszą w całych półtuszach w temperaturze od 0 do 4 stopni. Tusze rozbiera i przerabia już u siebie w zaaranżowanej w dawnym budynku mieszkalnym przylegającym do obory pomieszczeniu. Oczywiście musi spełnić wymogi sanitarne, ale jak twierdzi, nie są one zbyt trudne do spełnienia.
Burgery dla młodych

Polecany artykuł

Wystawa bydła mięsnego w Sielinku

Nie tylko goście restauracji korzystają ze sklepu urządzonego w budynku przylegającym do dawnej obory. Fausto zaopatruje w mięso jeszcze kilka okolicznych sklepów. W końcu 80 ubitych jałówek rocznie to wcale nie tak mało.

By zadowolić młodych amatorów wołowiny Fausto co środę zaprasza do siebie na burgera. Jeździ także do okolicznych miejscowości z burgerowym food truckiem, co także we Włoszech jest bardzo popularne. Bułeczki z mąki pszenicy uprawianej w regionie piecze na burgery lokalny piekarz. – Mamy wiele różnych burgerów, bo chcemy zadowolić młodzież. Co środę przyjeżdża do nas kilkadziesiąt osób i mamy nadzieję, że jak im zasmakuje to będą zaglądać na obiad, czy zorganizują sobie u nas przyjęcie – podsumowuje Fausto Garo.

Widziałeś już nasze video "Zbigniew Ajchler (KO): To jest skandal – wstydzę się za decyzję koleżanek i kolegów posłów"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Jurgiel: nie dla zakazu chowu klatkowego

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody