Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pierwsze obrady zespołu ds. wysokiej jakości żywności

21.03.2019

Drukuj

Pierwsze obrady zespołu ds. wysokiej jakości żywności

Artykuł dostępny

19 marca 2019 odbyły się pierwsze obrady jednej z dziecięciu powołanych grup roboczych Porozumienia RolniczegoPrzewodniczącym zespołu ds. wysokiej jakości żywności został Gabriel Janowski, były minister rolnictwa w rządach Jana Olszewskiego i Hanny Suchockiej w latach 1991-1993, doktor nauk rolniczych.  

r e k l a m a

– Ten Zespół jest jednym z wiodących, gdyż nie ma dziś w rolnictwie ważniejszej sprawy niż bezpieczeństwo i jakość żywności – podkreślił Gabriel Janowski. Z kolei Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego, która została zastępcą przewodniczącego ww. zespołu uważa, że stworzenie platformy porozumienia między branżami, będzie kluczowe w nawiązaniu współpracy pomiędzy rolnikami, przetwórcami i przedstawicielami konsumentów.  W ciągu najbliższych tygodni ma powstać lista konkretnych rozwiązań problemów poruszonych podczas obrad zespołu. 

– Tym razem pod dyskusję poddano zagadnienia związane z rozwojem wysokiej jakości żywności. Z uwagi na szeroki zakres zainteresowań organizacji, które zgłosiły swój udział w pracach, zespół został podzielony na podgrupy, które zajmą się zagadnieniami wysokiej jakości w produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. Niezależenie od powyższych dwóch, powstała podgrupa, która zajmie się mechanizmami oraz nowoczesnymi technologiami umożliwiającymi rozwój wysokiej jakości żywności – relacjonuje spotkanie Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, w którym brała udział. 
Podkreśla, także że uczestników bardzo cieszy ogromne zainteresowanie pracami w przedmiotowej grupie wielu organizacji rolniczych.

Polecany artykuł

Afera w SM w Gostyniu – spółdzielnia wydała oświadczenie

- Rolnicy wiedzą, że droga do poprawy opłacalności podejmowanej przez nich produkcji wiedzie przez pracę nad jakością oraz jej dokumentowaniem. Podczas dyskusji wielokrotnie podkreślono rolę certyfikatów zapewniania jakości żywności. Obecnie trwają prace nad inwentaryzacją barier (ekonomicznych, legislacyjnych oraz organizacyjnych) w rozwoju produkcji żywności wysokiej jakości – dodała Monika Przeworska.
 

dkol/ Facebook-Porozumienie Rolnicze/ 
Fot. Facebook/Porozumienie Rolnicze

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Gabriel Janowski został powołany na Przewodniczącego Zespołu ds. Wysokiej Jakości Żywności

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody