Pierwszy branżowy standard produkcji bez GMO

Polska Izba Mleka uzyskała pozwolenie na prowadzenie certyfikacji zakładów mleczarskich, gospodarstw rolnych oraz firm transportowych, handlowych i produkcyjnych zajmujących się produkcją i dystrybucją mieszanek paszowych, dodatków, a także transportujących produkty mleczarskie.
Polska Izba Mleka będzie zajmowała się certyfikacją zakładów mleczarskich, gospodarstw rolnych oraz firm transportowych, handlowych i produkcyjnych zajmujących się produkcją i dystrybucją mieszanek paszowych, dodatków, a także transportujących produkty mleczarskie.
– Obecnie coraz więcej produktów mleczarskich i spożywczych oznaczonych jest symbolem „Wolne od GMO”. Polska Izba Mleka wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają wiarygodnych informacji o produkcie podjęła prace nad opracowaniem standardu – czytamy na stronie Polskiej Izby Mleka. Instytucja pracowała nad systemem ponad rok i właśnie go uruchomiła o czym poinformowała Agnieszka Maliszewska, prezes Polskiej Izby Mleka.

Standard PIM "Wolne od GMO"
– Obecnie coraz więcej produktów mleczarskich i spożywczych oznaczonych jest symbolem „Wolne od GMO”. Polska Izba Mleka wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają wiarygodnych informacji o produkcie podjęła prace nad opracowaniem standardu – czytamy na stronie Polskiej Izby Mleka. Instytucja pracowała nad systemem ponad rok i właśnie go uruchomiła o czym poinformowała Agnieszka Maliszewska, prezes Polskiej Izby Mleka.
Polska Izba Mleka dostosowuje nowe wersje standardu do zmian w prawie oraz oczekiwań rynku, buduje prestiż standardu, reprezentuje posiadaczy certyfikatu w instytucjach mających wpływ na tworzenie regulacji prawnych, akredytuje jednostki certyfikując, prowadzi kampanie informacyjno-promocyjne oraz współpracuje z właścicielami innych standardów w celu uznawalności poza granicami kraju.
Opis sytemu "Wolne od GMO"
W standardzie PIM "Wolne od GMO" znajduje się szczegółowy opis systemu oraz struktura dokumentacji, wymagania dla jednostek, ocena systemu oraz kalkulacja nakładów czasowych, ale również katalog wymagań jakie należy wdrożyć w gospodarstwach mleczarskich oraz samych mleczarniach i innych podmiotach zaangażowanych w produkcję i przetwórstwo oraz dystrybucję produktów mleczarskich, aby zapewnić konsumenta, że produkty faktycznie były wytworzone z mleka od krów żywionych bez udziału pasz zawierających modyfikowane genetycznie organizmy.Przeczytaj również
Agnieszka Maliszewskacertyfikacja gospodarstw rolnychcertyfikatnowy standardPIMPolska Izba Mlekaprodukcja mleka bez GMOtopagrar Polskawolne od GMOWolne od GMO
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora