Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Polscy naukowcy uczą wytwarzać sery w Tanzanii

Obrazek

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Nic dziwnego, że tym razem postanowili przekazać swoją wiedzę dotyczącą wytwarzania serów ludności w Tanzanii. I kto wie, może jeszcze tam wrócą…

Aleksandra Galus14 lutego 2017, 15:49

Przekazanie wiedzy ludności w Tanzanii
Dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW z Wydziału Nauk o Żywności oraz dr inż. Andrzej Janicki z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaangażowali się w program wolontariatu Polish Aid. Jest on organizowany i finansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w ramach fundacji Nauka dla Rozwoju kierowanej przez dra Wiesława Ptacha, również pracownika SGGW. W minionym roku naukowcy dwukrotnie wyjechali do tanzańskiego Tengeru, by przez niemal dwa miesiące uczyć miejscową ludność technologii wytwarzania serów.

Polscy naukowcy uczą wytwarzania sera
Tengeru jest niewielką miejscowością położoną na północnym wschodzie kraju. Funkcjonuje tam rolnicza szkoła wyższa, a przy niej – mała mleczarnia zbudowana jeszcze w latach 60. ubiegłego wieku. Celem wizyty gości z SGGW było nauczenie miejscowej ludności wytwarzania sera. Ze względu na małą ilość mleka przeznaczonego na ten cel – większość otrzymanego surowca sprzedawana jest bezpośrednio mieszkańcom, a resztę prostymi metodami przetwarza się na zsiadłe mleko, masło i jogurty – zaproponowano chałupniczą metodę produkcji.

Tangaru cheese
Wyrób nazwany Tangaru cheese powstał z połączenia technologii produkcji sera tylżyckiego i oscypka. To ser dojrzewający, półtwardy lub twardy. Można go otrzymać nawet w bardzo trudnych warunkach afrykańskich. Jest gotowy do spożycia już po tygodniu, a uwędzony i zapakowany może być przechowywany w warunkach chłodniczych nawet kilka miesięcy. Technika jego wytwarzania jest na tyle prosta, że mogą zaadaptować ją także miejscowi farmerzy, do czego zostali przeszkoleni. Nasi pracownicy wygłosili również referaty dla studentów i pracowników dydaktycznych miejscowej uczelni. Tematyka prelekcji dotyczyła przetwórstwa, bezpieczeństwa i oceny jakości mleka.

Uruchomić stare sprzęty
Naukowcy deklarują chęć powrotu do Tanzanii, jeśli nadarzy się taka sposobność. Następnym razem chcieliby uruchomić stare urządzenia mleczarskie, które dają możliwość przerabiania kilkuset litrów mleka dziennie, i zastosować je do produkcji serów typu gouda albo mozzarella. Aby było to opłacalne, potrzeba większej ilości surowca – stąd plany na szkolenia z zakresu oceny mleka i rozważanie uruchomienia skupu mleka od miejscowej ludności.    Oprac. ag



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)