StoryEditor

Popraw higienę siary

W siarze pozostawionej w temperaturze pokojowej, liczba bakterii może zwiększyć się nawet trzykrotnie w ciągu zaledwie 20 minut.
24.12.2014., 08:12h

Zdecydowana większość bakterii dostaje się do siary w wyniku niedostatecznej higieny doju krów (np. brudne wymiona przed dojem), nieodpowiedniej czystości stosowanego do jego przechowywania sprzętu (np. brudne wiadra), lub też wskutek wykorzystania w żywieniu cieląt siary od krów z klinicznymi lub podklinicznymi stanami zapalnymi wymienia. Bardzo częstą przyczyną dużej ilości bakterii w siarze jest także jej nieprawidłowe przechowywanie. Duża zawartość składników pokarmowych sprawia, że jest on szczególnie atrakcyjną pożywką dla bakterii, które w sprzyjających warunkach mogą rozmnażać się w bardzo szybkim tempie.

Jak postępować z siarą i odpajać cielęta by prawidłowo się rozwijały i nie chorowały? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w styczniowym wydaniu „top bydło”, w artykule dr Pawła Górki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.    opr. mj

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 12:31