StoryEditor

Porozmawiajmy o mleku

To nie był dowcip na prima aprilis – w ramach zajęć „Podlaskiego Uniwersytetu Dziecięcego”, 1 kwietnia, przeprowadzono akcję informacyjną o oddziaływaniu mleka i produktów mlecznych na zdrowie człowieka w każdym wieku, w ramach projektu „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowanego i finansowanego przez Polską Izbę Mleka.
04.04.2017., 14:04h

Uczestnicy mogli dowiedzieć się o walorach białego napoju, który jest unikalną kompozycją składników odżywczych, występujących w nielicznych artykułach spożywczych. Mleko stanowi najlepsze i najtańsze źródło łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych w tym wapnia, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.


W trakcie spotkania wywiązała się także dyskusja na temat kontrowersyjnych opinii krążących o mleku. Odpowiedzią na przytaczane często nieprawdziwe argumenty były fakty poparte dowodami naukowymi, potwierdzającymi właściwości zdrowotne mleka. Najlepszym sposobem na uniknięcie niedoborów wapnia u dzieci jest codzienne spożycie 3-4 porcji mleka i produktów mlecznych, a u dorosłych 2 porcji mleka dziennie. Takie są zalecenia ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.


Polska Izba Mleka zadbała również o atrakcyjną oprawę spotkania, która została przyjęta entuzjastycznie. Zorganizowano wiele konkursów z nagrodami, w których aktywnie brali udział zarówno dzieci jak i dorośli.


Źródło: Polska Izba Mleka, 
fot.: Polska Izba Mleka

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 23:58