🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Postaw na dobrą paszę objętościową

14.06.2020

Drukuj

Postaw na dobrą paszę objętościową

r e k l a m a

Prawidłowe przygotowanie kiszonek, zapewniające jak najmniejsze straty materiału w fazie zbioru, konserwacji, jak też po ich otwarciu mają ogromne znaczenie w dobie coraz większego deficytu wody i przez to ograniczonego zasobu pasz objętościowych.

Zła konserwacja zielonek może prowadzić do:
  • znaczącego spadku ilości składników pokarmowych (cukry zużywane przez bakterie tlenowe, białka rozkładane w procesie gnilnym);
  • gorszego pobrania spowodowanego złym smakiem (obecność kwasu masłowego, nieprawidłowa fermentacja octowa itd.);
  • wzrostu zawartości niebezpiecznych patogenów oraz mykotoksyn (rozwój grzybów pleśniowych i wytwarzanie ich metabolitów). Zgodnie z danymi EFSA oprócz grzybów najważniejszymi patogenami występującymi w kiszonkach są:Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli;
  • zwiększenia utraty suchej masy zakiszanego materiału nawet o ponad 20%.
Aby temu zapobiegać tym niekorzystnym zjawiskom należy jak najszybciej skutecznie obniżyć pH w zakiszanym materiale do ok. 4. Łatwiej zakiszają się pasze z dużą zawartością cukrów, mniejszą ilością białka oraz z optymalną zawartością suchej masy (30–35%). Co jednak robić, gdy zbieramy zielonki o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej cukrów (lucerna, koniczyna, mieszanki traw z roślinami białkowymi) lub o niskiej zawartości suchej masy?

Pewnym rozwiązaniem proponowanym przez firmę firmy Trouw Nutritnion może być produkt o nazwie Selko Herbiphorm, będący mieszaniną wolnych i buforowanych kwasów organicznych. Zgodnie z opisem producenta, ma on szybko obniżać pH materiału paszowego już w pierwszej fazie procesu konserwacji, sprzyjać rozwojowi bakterii kwasu mlekowego oraz zapobiegać psuciu i utracie wartości pokarmowej paszy spowodowanych przez działalność drożdży, pleśni i bakterii Gram-dodatnich z rodziny Enterobacteriaceae.

Firma zaleca stosowanie produktu również w czasie wystąpienia niesprzyjających warunków podczas zbioru materiału (zawartość suchej masy poniżej 30%) oraz zanieczyszczenia w trakcie zbioru. To ostatnie sprzyja rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów gnilnych czy prowadzących fermentację masłową (bakterie z rodzaju Clostridium).

opr. mj/fot. jajor

Widziałeś już nasze video "Prof. Daniel Korniewicz (LNB): Podrożeją premiksy farmerskie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek rzepaku: szacunki plonów różne, a rzepak dalej drogi

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody