Dobrostan krów mlecznych: wyzwanie, które wymusza rynek
– Istnieje szereg dowodów na to, że krowy odczuwają ból i są rzeczy które może moglibyśmy robić lepiej w kontekście dobrostanu, tym bardziej że społeczeństwo zadaje nam coraz więcej pytań – mówiła prof. Marina Von Keyserlingk z Uniwersytetu w Vancouver (Kanada) podczas konferencji zorganizowanej przez Katedrę Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
– Chcemy wypracować pewną strategię żeby rozmawiać zarówno z obrońcami praw zwierząt, jak i przeciętnymi konsumentami mleka, którzy coraz częściej zadają pytania o jego produkcję mleka. Póki co nie mamy drogowej mapy, która byłaby poparta nauką, co stawia nas w trudnej pozycji wobec argumentów o charakterze sentymentalnym – mówiła prof. Marina Von Keyserlingk.
Specjalistka, która jest jednym ze światowych autorytetów w dziedzinie dobrostanu zwierząt mówiła w Krakowie m.in. o dobrostanie krów w okresie przejściowym tj. 3 tygodnie przed i 3 tyg. po ocieleniu. W tym czasie zwierzęta są narażone na wiele zagrożeń i okazuje się, że wiele z nich jesteśmy w stanie przewidzieć dzięki monitorowaniu zachowania krów.
– Pomimo tego, że potrafimy już bardzo precyzyjnie żywić krowy to nadal w okresie przejściowym choruje ok. 30–50% z nich. Tracimy w ten sposób na wydajności mleka, rozrodzie i długości użytkowania. Przyczyny należy szukać w dobrostanie – mówiła ekspertka z Kanady.
mj
Fot. Jajor
Przeczytaj również
Prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, główny organizator konferencji w Krakowie
Uczestnicy konferencji o dobrostanie zwierząt, która odbyła się w Krakowie
Tomasz Kubiak, właściciel pierwszego w Polsce robota udojowego
Dr Ryszard Kujawiak z Sano Agrar Institut
Podczas konferencji dyskutowali rolnicy, lekarze weterynarii, doradcy żywieniowi oraz grono naukowców z kilku krajów.