Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dobrostan krów mlecznych: wyzwanie, które wymusza rynek

15.03.2019

Drukuj

Dobrostan krów mlecznych: wyzwanie, które wymusza rynek

Artykuł dostępny

– Wiemy, że jest coś takiego jak dobrostan i że powinniśmy się nim zająć, ale nas to nie dotyczy więc może później... Tymczasem okazuje się, że na 100 krów aż 80–90 jest chorych na ketozę nie ze względu na złe żywienie, ale właśnie dobrostan – podkreślał prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rozpoczynając dyskusję o optymalnych warunkach utrzymania zwierząt. Wraz z nimi hodowca nie tylko więcej zarabia na mleku, ale także odpowiada na rosnącą presję ze strony społeczeństwa.

r e k l a m a

– Chcemy wypracować pewną strategię żeby rozmawiać zarówno z obrońcami praw zwierząt, jak i przeciętnymi konsumentami mleka, którzy coraz częściej zadają pytania o jego produkcję mleka. Póki co nie mamy drogowej mapy, która byłaby poparta nauką, co stawia nas w trudnej pozycji wobec argumentów o charakterze sentymentalnym – mówiła prof. Marina Von Keyserlingk.

Specjalistka, która jest jednym ze światowych autorytetów w dziedzinie dobrostanu zwierząt mówiła w Krakowie m.in. o dobrostanie krów w okresie przejściowym tj. 3 tygodnie przed i 3 tyg. po ocieleniu. W tym czasie zwierzęta są narażone na wiele zagrożeń i okazuje się, że wiele z nich jesteśmy w stanie przewidzieć dzięki monitorowaniu zachowania krów.
– Pomimo tego, że potrafimy już bardzo precyzyjnie żywić krowy to nadal w okresie przejściowym choruje ok. 30–50% z nich. Tracimy w ten sposób na wydajności mleka, rozrodzie i długości użytkowania. Przyczyny należy szukać w dobrostanie – mówiła ekspertka z Kanady.

Polecany artykuł

Nowa obora na ponad 500 krów

Prelegentka z Kanady nawiązywała do doświadczenia, w którym na 100 krów w okresie przejściowych tylko 26 było całkowicie zdrowych. Chorobą numer jeden było zapalenie macicy (metritis). Jej ostrą postać miało 12–16 krów, a łagodną 25 krów. Niestety, w praktyce często choroba ta jest diagnozowana zbyt późno, dopiero gdy w stadzie pojawi się lekarz weterynarii, a przecież ma ona ogromny wpływ na to ile lat krowa będzie produkowała mleko.

– Zgodnie z ogólnie przyjętą tezą na tydzień przed wycieleniem krowy pobierają mniej suchej masy, ale w naszym doświadczeniu tego nie zauważyliśmy. Mniejsze pobranie paszy zanotowaliśmy tylko u krów, które chorowały po wycieleniu – zwracała uwagę prof. Keyserlingk.

Co ciekawe, chore krowy spędzały mniej czasu przy stole paszowym i jak już przy nim się znalazły to jadły. Zdrowe zwierzęta były dłużej przy stole paszowym, ale często tylko przy nim stały nie przeżuwając. Chore krowy unikały interakcji, podczas gdy zdrowe miały na tyle dużo energii, że dość agresywnie odpychały te pierwsze. – Dlatego absolutna minimalna długość stołu paszowego dla krowy w okresie przejściowym to 76 cm – mówiła specjalistka.

Więcej o dobrostanie krów napiszemy w kwietniowym wydaniu dodatku specjalnego "top bydło".

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie i Śląskie: Najpierw susza, potem ulewy i podtopienia

Czytaj

Galeria zdjęć

Prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, główny organizator konferencji w Krakowie
Uczestnicy konferencji o dobrostanie zwierząt, która odbyła się w Krakowie
Tomasz Kubiak, właściciel pierwszego w Polsce robota udojowego
Dr Ryszard Kujawiak z Sano Agrar Institut
Podczas konferencji dyskutowali rolnicy, lekarze weterynarii, doradcy żywieniowi oraz grono naukowców z kilku krajów.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii