StoryEditor

Produkcja zwierzęca – dane GUS za 2017 r.

Według Głównego Urzędu Statystycznego wzrosła produkcja żywca rzeźnego, mleka i jaj kurzych. O ile? 
06.09.2018., 10:09h

W Polsce w 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego, w stosunku do 2016 r. odnotowano wzrost tej wartości o 3,6%. Mleka także było więcej, bo o 3,4% więcej niż w ubiegłym roku, tj. 13304,6 mln l. Odnotowano także spory wzrost produkcji jaj konsumpcyjnych o 3,8%, do 10998,2 mln szt. 

Na 1 ha użytków rolnych produkcja żywca rzeźnego wyniosła 469 kg, a mleka 910 l, także w tym przypadku odnotowano wzrost. 

Przeciętna wydajność od krowy wzrosła do 5687 l, nieśność zmniejszyła się o 0,5% (218 jaj od jednej nioski). 

Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2017 r. według gatunków wyniosła:

  • wołowego - 1090,6 tyś ton (o 12,2% więcej niż w 2016 r.),

  • cielęcego 2,4 tyś ton (o 60,4% mniej)

  • wieprzowego 2428,1 tyś ton (o 0,8% więcej)

  • baraniego 2,9 tyś ton (o 2,5% więcej)

  • końskiego - 20,0 tyś ton (o 13,9% mniej)

  • drobiowego 3307,5 tyś ton (o 3,3% więcej)



dkol/Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2017 r. GUS
Zdjęcie Pixabay/ poglądowe

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 03:36