Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Proszek zamiast serów

Obrazek

– Europa stosunkowo dobrze poradziła sobie z nadwyżkami produktów mleczarskich po wprowadzeniu rosyjskiego embarga – informują specjaliści z banku BGŻ.

Marcin Jajor12 marca 2015, 10:04

Skutki embarga w największym stopniu były odczuwalne na rynku serów, których dynamika produkcji (począwszy od sierpnia ub. r. znacznie zmalała). Od stycznia do lipca 2014 roku mleczarnie dynamicznie rozwijały tę gałąź produkcji, wprowadzając na rynek o 2,6% więcej serów niż w analogicznym okresie 2013 roku. Od wprowadzenia zakazu importu towarów z UE przez Federacji Rosyjskiej, skala produkcji sięgała już tylko 0,5% więcej.
 
Jednocześnie w całej UE zwiększyły się dostawy odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku o odpowiednio 22 i 5%, co pociągnęło za sobą także zmiany w strukturze eksportu. O ile wolumen serów wysyłanych poza UE do krajów trzecich spadła o 8% (w 2014 r. kraje UE wyeksportowały ok. 727 tys. t), o tyle wolumen wywozu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) zwiększył się w stosunku do ubiegłego roku o bagatela 62% (wolumen w 2014 r. wyniósł ok. 657 tys. t). Tym samym, straty związane z mniejszą ilością eksportowanych serów zakłady produkcyjne niwelowały poprzez zwiększenie skali dostaw OMP.       

opr. mj

Źródło: BGŻ

Fot: Czekała



Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)