Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przypadek nietypowego BSE potwierdzony w Alabamie

26.07.2017

Drukuj

Przypadek nietypowego BSE potwierdzony w Alabamie

Czytasz 1 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W czasie rutynowej kontroli stada bydła przed sprzedażą pracownicy nadzorujący wymianę zauważyli krowę, która zdradzała oznaki choroby. Tylko dzięki temu zwierzę nie zostało poddane ubojowi i nie trafiło na mięso dla ludzi.

Według oświadczenia Departamentu Rolnictwa (USDA) w Alabamie, krowa zmarła wkrótce, a badania tkanek potwierdziły u niej encefalopatię gąbczastą bydła (BSE).


Istnieją dwa rodzaje BSE: klasyczne i nietypowe. Klasyczny to ten rodzaj, który prawdopodobnie każdy zna z mediów – atakuje krowy, które zjadły zakażoną paszę zawierającą białko z mączki mięsno-kostnej pochodzącej od chorych krów.

Postrach w latach 90–tych


Ludzie także mogą zarazić się śmiertelną chorobę – wariantem Creutzfeldta-Jakoba, przez spożycie tkanek nerwowych z mózgu i niektórych innych narządów, a nawet produktów na bazie wołowiny, do których trafiają takie części, jak migdałki i fragmenty kręgosłupa.
Na szczęście tkanka mięśniowa jest bezpieczna – nie ma obaw, ze zarazimy się jedząc stek czy pieczeń.

Choroba atakuje mózg, prowadząc do demencji i śmierci. W latach 90. choroba zebrała największe żniwo w Wielkiej Brytanii i jest odpowiedzialna za śmierć ponad 150 osób. W Stanach Zjednoczonych w 1997 r. FDA zakazała użycia białka ssaków w paszach dla bydła i innych przeżuwaczy, a także ustanowiła program nadzoru i środki ochronne.


Nietypowy i rzadki rodzaj


r e k l a m a


Innym rodzajem choroby jest nietypowe BSE. To właśnie ten typ rozpoznano u  11–letniej krowy z Alabamy. Według USDA forma ta występuje spontanicznie (i na szczęście bardzo rzadko) u zwierząt powyżej 8 roku życia, chociaż niektórych nie przekonuje to wyjaśnienie i winą za chorobę obarczają preparaty mlekozastępcze dla cieląt, które miałyby zawierać białko zwierzęce od chorych osobników.
Nietypowe BSE także może prowadzić do wariantu Creutzfeldta-Jakoba u ludzi.
 
Zgodnie z danymi USDA jest to dopiero piąty zarejestrowany przypadek BSE w Stanach Zjednoczonych. Pierwszym był typ klasyczny, który został potwierdzony u krowy przywiezionej z Kanady w 2003 r. Inne przypadki były nietypowe i pojawiały się spontanicznie na przestrzeni ostatnich 12 lat.
 
Polska jest w gronie 47 państw, które posiadają status kraju o znikomym ryzyku wystąpienia choroby BSE u bydła i mają zwiększone możliwości handlu bydłem i jego produktami. O statusie przyznanym Polsce i szczegółach można przeczytać tutaj.    al

Widziałeś już nasze video "Poznaj zwycięzców drugiej edycji konkursu „Dumny ze swojej roli”"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody