StoryEditor

Rolnicze rzeźnie – zmiany w długości praktyki osoby ubijającej

GIW poinformował o zmianach w rozporządzeniu MRiRW, które wprowadzono w wymaganiach i kwalifikacjach zawodowych osób dokonujących uboju zwierząt gospodarskich w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej.
22.04.2020., 18:04h
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16.04.2020 zmieniającym rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt nastąpiło zniesienie przepisu o praktyce zawodowej ubojowca. 

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o zmianach w zasadach prowadzenia rzeźni o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw. 

– Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w związku z opublikowaniem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. 2020 poz. 712), od dnia 22 kwietnia 2020 r. w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, zniesiony został obowiązek odbywania przez osoby przeprowadzające uśmiercanie i działania związane z uśmiercaniem zwierząt, trzymiesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym – informuje GIW. 

O wymagane kwalifikacje dopytaliśmy w szczegółach Główny Inspektorat Weterynarii. Oto odpowiedź:

"Zgodnie ze zmienionym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt, osoby  chcący pracować na stanowisku ubojowca muszą:
1) ukończyć szkolenie teoretyczne w zakresie określonym w art. 7 ust. 2 rozporządzenia nr 1099/2009, organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii;
2) odbyć trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.
Nabyte kwalifikacje muszą zostać potwierdzone świadectwem kwalifikacji wydawanym przez powiatowego lekarza weterynarii na podstawie zdanego egzaminu.
Z konieczności odbycia trzymiesięcznych praktyk zostały zwolnione osoby, które będą dokonywały uboju w tzw. rzeźniach rolniczych, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw (Dz. U. z 2020 r. poz. 56)". 

Z kolei resort rolnictwa wyjaśnił, na czym dokładnie ma polegać szkolenie.

Szkolenie to powinno obejmować następujące zagadnienia:

a)  obchodzenie się ze zwierzętami i opieka nad nimi przed ich skrępowaniem;
b)  krępowanie zwierząt w celu ogłuszenia lub uśmiercenia;
c) ogłuszanie zwierząt;
d)  ocena skuteczności ogłuszenia;
e)  pętanie lub podwieszanie żywych zwierząt;
f)  wykrwawianie żywych zwierząt;
g) ubój zgodnie z art. 4 ust. 4 (ubój według szczególnych metod wymaganych przez obrzędy religijne).

Oprac. dkol na podst. wetgiw.gov.pl
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 04:11