Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rynek mleka jest niepewny

08.04.2018

Drukuj

Rynek mleka jest niepewny

Artykuł dostępny

Jak podkreślał Andrzej Jarmasz z SSPM, biorąc pod uwagę wiele wydatków związanych z pracami polowymi zarząd organizacji zdecydował, że kwietniowa zapłata za surowiec w skupie pozostanie na tym samym poziomie. Niestety, w niedalekiej przyszłości sektor będzie się musiał zmierzyć ze spadkiem koniunktury i – jak zapowiadał przedstawiciel SSPM – w maju należy się spodziewać obniżek, przed którymi trudno będzie się obronić. Wszystko przez znaczny wzrost produkcji mleka w UE i ograniczoną podaż produktów mleczarskich na światowych rynkach.

r e k l a m a

– Ceny raz rosną a innym razem spadają i trudno oczekiwać, by pozostawały na jednym stabilnym poziomie, choć może wielu rolników tego by oczekiwało. Powinniśmy sobie tylko życzyć, by skala redukcji stawek w najbliższych miesiącach była na tyle znośna, by pozwolić nam przetrwać – mówił Jarmasz. Z jego ust padła też deklaracja transparentnej polityki cenowej. W niedalekiej przyszłości każdy dostawca spółdzielni będzie w terminie do 15 dnia każdego miesiąca otrzymywać informację o aktualnej cenie skupu produkowanego przez siebie surowca.

Zdaniem prezesa organizacji jednym z czynników, który będzie miał istotny wpływ na konkurencyjność spółdzielni na europejskim rynku mleka, jest certyfikat VLOG o produkcji mleka w standardzie bez GMO (od krów żywionych paszami bez GMO).

Polecany artykuł

KZSM oszacował ceny mleka przy obecnych cenach OMP i masła...



Według Piotra Kosznika z firmy Bureau Veritas Polska, który oficjalnie przekazał certyfikat VLOG podczas spotkania członków spółdzielni w Wałczu, jednym z trendów obserwowanych w ostatnim czasie na rynku konsumenckim jest większe zwracanie uwagi przy zakupie danego produktu na aspekty inne niż cenowe i jakościowe. Otóż w krajach takich jak Niemcy, Dania, Holandia konsumenci w coraz większym stopniu skupiają się na tym, w jaki sposób się je wytwarza. Odpowiedzią na nie jest bardzo szeroka dyskusja na temat wykorzystywania w produkcji materiałów wolnych od GMO.

– Aktualnie branża mleczarska jest w tym obszarze najbardziej zaawansowana. Przetwórcy mleka w Polsce umieszczają na swoich produktach stosowne oświadczenia potwierdzające standard bez GMO. Niestety na europejskim rynku taka deklaracja to za mało. W wielu krajach UE sieci handlowe i konsumenci oczekują niezależnego potwierdzenia, odpowiedzią na co jest właśnie certyfikat VLOG. O ile w Niemczech staje się on powoli podstawowym wymogiem uzyskiwania dobrej ceny na rynku mleka, o tyle w Polsce nadal daje on dość dużą przewagę konkurencyjną – mówił Kosznik.

Jak uzupełniał Jarmasz, uzyskanie certyfikatu VLOG wymagało wiele wysiłku, przede wszystkim od producentów mleka i należy zrobić wszystko by go zachować. Z tego względu trzeba się będzie liczyć z systematycznym pobieraniem próbek pasz oraz audytami gospodarstw. W zamian, rolnicy mogą jednak liczyć na dopłatę do każdego litra mleka. Kluczowa jest też jakość surowca pod kątem bakterii i komórek somatycznych. – Nie nagradzamy za ilość dostarczonego mleka, ale za jego jakość. W tym roku aż 30 producentów mleka (wybrane osoby na zdjęciach – przyp. red.) nie miało żadnej najmniejszej „wpadki”, a więc ich mleko ani razu nie przekroczyło ogólnie przyjętej w Polsce normy jakościowej – podkreślał Jarmasz, wyróżniając zaraz potem hodowców specjalnym pucharem.

\