Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Sektor Wołowiny musi stawiać na zrównoważony rozwój

03.12.2019

Drukuj

Sektor Wołowiny musi stawiać na zrównoważony rozwój

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Podczas dwudniowych obrad w Warszawie przedstawiciele sektora wołowiny zwracali uwagę na kilka aspektów, które mogą w znacznej mierze wpłynąć na charakter produkcji mięsa i opłacalność tej formy działalności rolniczej w niedalekiej przyszłości. Jednym z filarów dyskusji były nowe oczekiwania konsumentów, którzy w coraz większy sposób manifestują zainteresowanie produktami spożywczymi, wytworzonych z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz zgodnie z zachowaniem zasad dobrostanu zwierząt.

Jak zaznaczał Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, a także organizacji Copa Cogeca, są już pierwsze przedsiębiorstwa globalne, które deklarują, że będą w przyszłości produkowały wołowinę w oparciu o zrównoważony rozwój. W wielu krajach nie tylko dyskutuje się o poprawie warunków utrzymania zwierząt ale także o związanej z nimi redukcji emisji gazów cieplarnianych.

– Nie można się jednak dać zwariować i godzić się z oskarżeniami, że to sektor produkcji zwierzęcej jest odpowiedzialny za zmiany klimatu, bo jego udział w globalnej emisji gazów cieplarnianych jest zaledwie kilkuprocentowy – mówił Wierzbicki. Jak podkreślał sektor wołowiny rozumie, że konsument chce kupować mięso, które będzie produkowane w sposób bardziej przyjazny dla klimatu – ale zmiany w tym kierunku muszą być dobrowolne. – Trzeba podjąć dyskusję nad takimi schematami postępowania, które będą akceptowalne dla rolników i w które będą w stanie inwestować – podkreślał Wierzbicki.

r e k l a m a

Do coraz bardziej dominującego głosu ekologów w debacie publicznej nawiązywał też Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa. Jak podkreślał, rolnicy czują się zastraszeni i atakowani – choć nie czują się winni – bo prowadzenie produkcji rolniczej jest przedstawiane jako zbrodnia przeciwko przyrodzie i kwestionowany jest sens hodowli zwierząt, a w szczególności przeżuwaczy, które są oskarżane o zmiany klimatu na świecie.

– Nie wydaje mi się, by ten dział rolnictwa był dominujący w emisji gazów cieplarnianych i nie godzę się na to żeby ograniczyć pogłowie bydła w Europie, bo to przyniesie jakieś korzystne efekty dla klimatu. Z drugiej strony musimy bardziej zrównoważyć produkcje zwierzęcą, co do ilości zwierząt, ich obsady czy warunków utrzymania – mówił Ardanowski, zaznaczając, że wychodząc naprzeciw ekologom, powołał w MRiRW zespół, który pracuje nad podniesieniem zasad dobrostanu wszystkich gatunków zwierząt, ale jednocześnie na tyle racjonalnych, by były możliwe do spełnienia przez hodowców w praktyce.

– Od przyszłego roku zamierzamy wprowadzić również dodatkowe formy wsparcia dla rolników utrzymujących bydło i świnie, gdy rolnik zdecyduje się na podwyższony standard dobrostanu – mówił szef resortu rolnictwa. Jak tłumaczył, chodzi o zrekompensowanie większych wymagań związanych m.in. z mniejszą obsadą czy wykorzystywaniem pastwisk i z tego tytułu niższych dochodów oraz dodatkowych obowiązków.

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny podczas Forum Sektora Wołowiny w Warszawie
Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa powołał zespół, którego celem jest opracowanie zasad zwiększających dobrostan zwierząt
W VI Forum Sektora Wołowiny uczestniczyło ok. 200 osób.
Panel dyskusyjny podczas Forum zdominowała umowa handlowa UE z krajami Mercosur.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody