Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Sektor Wołowiny musi stawiać na zrównoważony rozwój

Obrazek

– Zrównoważony rozwój, to coś co się dzieje i jest na to popyt – podkreślał Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM i przewodniczący Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca podczas VI Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się w Warszawie.

Marcin Jajor3 grudnia 2019, 14:51
Podczas dwudniowych obrad w Warszawie przedstawiciele sektora wołowiny zwracali uwagę na kilka aspektów, które mogą w znacznej mierze wpłynąć na charakter produkcji mięsa i opłacalność tej formy działalności rolniczej w niedalekiej przyszłości. Jednym z filarów dyskusji były nowe oczekiwania konsumentów, którzy w coraz większy sposób manifestują zainteresowanie produktami spożywczymi, wytworzonych z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz zgodnie z zachowaniem zasad dobrostanu zwierząt.

Jak zaznaczał Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, a także organizacji Copa Cogeca, są już pierwsze przedsiębiorstwa globalne, które deklarują, że będą w przyszłości produkowały wołowinę w oparciu o zrównoważony rozwój. W wielu krajach nie tylko dyskutuje się o poprawie warunków utrzymania zwierząt ale także o związanej z nimi redukcji emisji gazów cieplarnianych.

– Nie można się jednak dać zwariować i godzić się z oskarżeniami, że to sektor produkcji zwierzęcej jest odpowiedzialny za zmiany klimatu, bo jego udział w globalnej emisji gazów cieplarnianych jest zaledwie kilkuprocentowy – mówił Wierzbicki. Jak podkreślał sektor wołowiny rozumie, że konsument chce kupować mięso, które będzie produkowane w sposób bardziej przyjazny dla klimatu – ale zmiany w tym kierunku muszą być dobrowolne. – Trzeba podjąć dyskusję nad takimi schematami postępowania, które będą akceptowalne dla rolników i w które będą w stanie inwestować – podkreślał Wierzbicki.

Do coraz bardziej dominującego głosu ekologów w debacie publicznej nawiązywał też Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa. Jak podkreślał, rolnicy czują się zastraszeni i atakowani – choć nie czują się winni – bo prowadzenie produkcji rolniczej jest przedstawiane jako zbrodnia przeciwko przyrodzie i kwestionowany jest sens hodowli zwierząt, a w szczególności przeżuwaczy, które są oskarżane o zmiany klimatu na świecie.

– Nie wydaje mi się, by ten dział rolnictwa był dominujący w emisji gazów cieplarnianych i nie godzę się na to żeby ograniczyć pogłowie bydła w Europie, bo to przyniesie jakieś korzystne efekty dla klimatu. Z drugiej strony musimy bardziej zrównoważyć produkcje zwierzęcą, co do ilości zwierząt, ich obsady czy warunków utrzymania – mówił Ardanowski, zaznaczając, że wychodząc naprzeciw ekologom, powołał w MRiRW zespół, który pracuje nad podniesieniem zasad dobrostanu wszystkich gatunków zwierząt, ale jednocześnie na tyle racjonalnych, by były możliwe do spełnienia przez hodowców w praktyce.

– Od przyszłego roku zamierzamy wprowadzić również dodatkowe formy wsparcia dla rolników utrzymujących bydło i świnie, gdy rolnik zdecyduje się na podwyższony standard dobrostanu – mówił szef resortu rolnictwa. Jak tłumaczył, chodzi o zrekompensowanie większych wymagań związanych m.in. z mniejszą obsadą czy wykorzystywaniem pastwisk i z tego tytułu niższych dochodów oraz dodatkowych obowiązków.

mj
Fot. Jajor



1 z 4
Przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny podczas Forum Sektora Wołowiny w Warszawie

Przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny podczas Forum Sektora Wołowiny w Warszawie

2 z 4
Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa powołał zespół, którego celem jest opracowanie zasad zwiększających dobrostan zwierząt

Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa powołał zespół, którego celem jest opracowanie zasad zwiększających dobrostan zwierząt

3 z 4
W VI Forum Sektora Wołowiny uczestniczyło ok. 200 osób.

W VI Forum Sektora Wołowiny uczestniczyło ok. 200 osób.

4 z 4
Panel dyskusyjny podczas Forum zdominowała umowa handlowa UE z krajami Mercosur.

Panel dyskusyjny podczas Forum zdominowała umowa handlowa UE z krajami Mercosur.

Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)