Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Skup bydła: Ceny przystopowały

Obrazek

Dopiero rozkręca się ubój po długiej majówce i już mamy pierwsze, spodziewane obniżki. Pod koniec kwietnia zakłady odnotowały większe zapotrzebowanie na jałówki i krowy, więc i ceny wzrosły. Początek maja przyniósł zdecydowanie mniejszy popyt na wołowinę.

dr Mirosława Wieczorek11 maja 2018, 09:23
A wszystkiemu winna jest pogoda – tak twierdzą w skupach. Na południu Europy gorąco, w Polsce też temperatury prawie równikowe. Stąd mniejsze zapotrzebowanie na mięso. O parę groszy na kilogramie staniały zarówno byki, jak i krowy. Tych ostatnich pojawiło się na rynku nieco więcej - to efekt spadających cen w mleczarniach. Z drugiej jednak strony są regiony, gdzie krów brakuje i tam ceny o parę groszy na kilogramie wzrosły.

Eksportowi nie pomaga też wysoki kurs euro – nasza wołowina jest przez to mniej konkurencyjna cenowo na zachodzie.
Nieco niższe ceny w tym tygodniu to nie tendencja, tylko lekka korekta. Skupujący nie spodziewają się znaczących zmian w cennikach w najbliższym czasie.

Byki wciąż wysoko



Z przeprowadzonej przez „top agrar Polska” sondy cenowej wynika, że aktualnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,90 zł netto/kg, a najniższa to nadal 12,90 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 8 zł netto/kg, a minimalnie 7 zł netto/kg.

Najwyższa cena za krowę w wadze poubojowej  – 12,60 zł netto/kg, a najniższa pozostała na tym samym poziomie – 10,80 zł netto/kg. W wadze żywej za krowę producent otrzyma maksymalnie 6,30 zł netto/kg, a stawka minimalna obniżyła się do 5,2 zł netto/kg.

mw

Sprawdź ceny w swojej okolicy – sonda cenowa!

Picture of the author
Autor Artykułu:dr Mirosława Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy