Skup bydła – zakłady wyrównują cenniki, nadal wzrosty?

Zakłady informują, że ceny bydła powoli rosną. Miejmy nadzieję, że sytuacja niebawem się ustabilizuje.
Akurat te kraje, które wprowadziły ograniczenia importują minimalne ilości, lub wcale nie importują, a zagrywka ma podłoże polityczne. Niestety takie epizody (krowy leżaki czy nietypowa forma BSE) są wykorzystywane przez inne kraje walczące o te same rynki.
Za byka w klasie R w tym tygodniu otrzymamy od 12,5 do 13,5 zł/kg wbc – ceny wzrosły od 0,30 nawet do 0,80 zł/kg wbc. W niektórych zakładach podniosła się także cena za wagę żywą (nawet o 1 zł), a cenniki kształtują się na poziomie 6,8- 7,5 zł/kg. Za byka w klasie O rolnicy otrzymają w tym tygodniu od 12,2 do 13,0 zł/ kg wbc. Ceny wzrosły proporcjonalnie do klasy R, czyli od 0,3 do 0,8 zł/kg.
Jałówki w tym tygodniu również podrożały, bo za klasę R dostaniemy 0,2 zł/kg więcej niż w ubiegłym tygodniu, ale niestety nie we wszystkich zakładach, a jedynie lokalnie. Jałówki nawet podczas największych spadków w ubiegłych tygodniach trzymały się stabilnie w miarę przyzwoitych cen. Za jałówki w klasie R otrzymamy od 12,0 do 13,5 zł/kg wbc, natomiast za klasę O od 11,7 do 13,00 zł/kg wbc. Za żywą wagę jałówek otrzymamy 5,5-6,2 zł/kg.
Wzrosły również ceny krów od 0,1 do 0,4 zł/kg, a ich ceny kształtują się na poziomie od 9,5 do 11,2 zł/kg wbc. Ceny żywca w tej kategorii wynoszą od 4,5 do 5 zł/kg.
Najwięcej za byki i jałówki płaci w tym tygodniu zakład Mościbrody, a za krowy OsiFoodWorks i Warmia Biskupiec.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić TUTAJ!
dkol