StoryEditor

Stanowisko sektora wołowiny trafiło do KE

– Naszym głównym celem było zwrócenie uwagi KE, że polscy producenci widzą znaczne zagrożenie ze strony umowy o wolnym handlu UE - Mercosur – podkreślali przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny podczas protestu w Warszawie.
12.10.2017., 21:10h
Co prawda grupa protestujących przed siedzibą Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce nie była zbyt liczna, ale cel został osiągnięty. Stanowisko Rady Sektora Wołowiny w sprawie umowy UE - Mercosur trafiło na ręce Piotra Świtalskiego, rzecznika prasowego Przedstawicielstwa KE. Jak podczas wręczania dokumentu argumentował Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, produkcja wołowiny jest bardzo ważną gałęzią krajowego rolnictwa i stanowi źródło utrzymania dla wielu polskich rodzin. Rozmowy, które aktualnie prowadzi KE mogą to zniweczyć.

Jak czytamy w stanowisku Rady Sektora Wołowiny, niedopuszczalna jest sytuacja, że pomimo silnych zastrzeżeń ze strony 11 państw członkowskich UE, KE jest gotowa na dodatkowe ustępstwa wobec Brazylii i innych państw Mercosur. Przełoży się to na poważne straty dla unijnych producentów wołowiny.

– Dzięki coraz wyższym wymaganiom i standardom zapewniano polskich producentów, że ich wołowina będzie konkurencyjna na globalnym światowym rynku. Tymczasem teraz rozważa się dostęp do europejskiego rynku taniej wołowiny, produkowanej bez standardów w regionach, gdzie jest tania ziemia i soja. W obliczu takiej konkurencji nie mamy większych szans – mówił Wierzbicki w rozmowie z „top agrar Polska”.

Suchej nitki na, zagrażającej polskiemu sektorowi wołowemu, umowach o wolnym handlu m.in. z Brazylią nie pozostawił również Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Jak dawał do zrozumienia, póki co polski sektor jedynie zwraca KE uwagę na ten problem, ale jeśli nie będzie reakcji nie zawaha się wyjść na ulice raz jeszcze.

mj
Fot. Jajor



Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 12:35