Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Szwajcarski ser słucha rapu, muzyki klasycznej i rocka!

07.11.2018

Drukuj

Szwajcarski ser słucha rapu, muzyki klasycznej i rocka!

Artykuł dostępny

Szwajcarski producent serów przeprowadził eksperyment, aby sprawdzić czy muzyka ma wpływ na smak sera Emmental, jeden z najsłynniejszych serów w Szwajcarii.
Przechodząc przez swoją XIX-wieczną piwnicę w Burgdorf, mieście znanym również jako Berthoud, na skraju regionu Emmental w centralnej Szwajcarii, Beat Wampfler prezentuje setki doskonale uformowanych krążków sera dojrzewającego w równych rzędach.

r e k l a m a

Za dnia Beat Wampfler jest lekarzem weterynarii, nocą przemienia się w … serowara. 
W rogu swojej nienagannie czystej piwnicy stoi dziewięć otwartych drewnianych skrzyń z krążkami sera Emmental, pod spodem znajdują się małe głośniki. 
Od września sery słuchają różnych rodzajów muzyki np. rocka Led Zeppelin po legendy hip hopu A Tribe Called Quest.
Projekt, którego podjął się Wampfler zatytułowany "Sonic cheese: experience between sound and gastronomy" ma pokazać, że siła muzyki może wpływać na rozwój, cechy, a nawet smak sera.

Mozart czy flamenco?

– Bakterie są odpowiedzialne za powstawanie smaku sera, z enzymami, które wpływają na jego dojrzałość, jestem przekonany, że wilgotność, temperatura i składniki odżywcze nie są jedynymi czynnikami, które wpływają na smak – powiedział Wampfler. Według serowara dźwięki czy nawet ultradźwięki mogą mieć wpływ na fizyczne lub biologiczne reakcje zachodzące wewnątrz sera. 

Myśl o graniu rock'n'roll'owej muzyki serom w celu zmiany smaku może sprawić, że wielu naukowców stwierdzi, że to żart, a nie doświadczenie i popuka się w głowę... 

Polecany artykuł

Minister rolnictwa zarzuca Federacji niegospodarność i patologie

Jednak część społeczności naukowej przez wiele lat analizowała wpływ dźwięku na rośliny, a niektóre matki włączają muzykę klasyczną nienarodzonym dzieciom, co ma rzekomo wpłynąć na ich intelekt. W niejednej, odwiedzanej przez naszą Redakcję oborze krowy słuchają muzyki od rana do nocy. Zapewne nie mają specjalnych preferencji i raczej nikt nie robił doświadczeń czy wolą słuchać Bethovena czy może Disco Polo i jaki to ma wpływ na poziom białka czy tłuszczu w mleku. Na pewno umila czas i wpływa na emocje – udowodnione u ludzi. Wywołuje całą gamę barw, przyjemnych i nieprzyjemnych uczuć, a nawet sięga do najdalszych zakątków naszego umysłu wydobywając wspaniałe wspomnienia np. z dzieciństwa. 

Naukowcy eksperymentowali z sonochemią, badając w szczególności, w jaki sposób ultradźwięki mogą wpływać na reakcje chemiczne.
Uczniowie na uniwersytecie pomagają w realizacji projektu w ramach programu rozpoczętego w zeszłym roku, aby połączyć społeczności w regionie - w tym przypadku rolnictwo i sztukę.

– Na początku trochę się baliśmy. Nigdy nie myśleliśmy, że pewnego dnia znajdziemy się w piwnicy w Burgdorfie wypełnionej serami – zaśmiał się dyrektor Christian Pauli.

Na razie Emmentale dojrzewają wraz z muzyką płynącą z głośników, czekając na degustację w nowym roku.

– Czy ser smakuje lepiej? Trudno powiedzieć – mówił Wampfler. Serowar ma nadzieję, że najlepszy okaże się ser dojrzewający w rytmie hip hopu. 

Jury składające się z ekspertów od degustacji serów 14 marca 2019 r. oceni, który z nich był najsmaczniejszy...

oprac. dkol na podst. phys.org
Fot. phys.org


Polecane dla Ciebie:

article icon

Wielkie oszczędności w wydatkach na postęp biologiczny

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii