Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Targi Polagra Food: nowości i konsumenckie trendy

01.10.2019

Drukuj

Targi Polagra Food: nowości i konsumenckie trendy

Artykuł dostępny

Targi Polagra Food to święto branży spożywczej, które każdego roku do Poznania przyciąga kilkadziesiąt tysięcy osób zajmujących się produkcją, przetwórstwem i dystrybucją żywności. Branża ma możliwość spotkania się w ramach – odbywających się równocześnie do czwartku 3 października – czterech różnych imprez tj. Polagra Food (wyroby spożywcze), Polagra Tech (technologia spożywcza), Taropak (technika pakowania i etykietowania) oraz  Polagra Gastro (gastronomia i wyposażenie hoteli).

Złote medale

r e k l a m a


Jedną z nagród przyznawanych podczas Polagry Food są Złote Medale, a więc nagrody dla szczególnie wyróżniających się produktów spożywczych. W tym roku najwięcej z nich przyznano SM Mlekovita. Wyróżniono takie produkty jak: BIO Ekologiczne Masło Ekstra, Cheddar Old ser długo dojrzewający, Mascarpone Ser śmietankowo-kremowy typu włoskiego oraz Super Body Active WPC 80 koncentrat białek serwatkowych instant waniliowy. Nagrody trafiły również do:
– Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jana za Mleko pełne od krów rasy jersey;
– OSM w Czarnkowie, producenta Serka waniliowego Franuś;
– Emilgrana-Poland za Ser tarty, świeży Emilgrana;
– OSM w Kole za Śmietanę 18% oraz Śmietanę Mizeria 10%.

Nowości

Polecany artykuł

Choroby metaboliczne: lepiej zapobiegać niż leczyć


Na targach warto też zwrócić uwagę na prezentowane nowości. Ciekawostką jest mleko acidofilne, produkowane przez SM Mlekovita. Zgodnie z opisem producenta, to mleczny napój fermentowany, który zawiera kultury bakterii fermentacji mlekowej oraz Lactobacillus acidophilus. Trudno nie zauważyć również nowej linii produktów BIO czy produktów z linii Super Body Active dla osób aktywnie uprawiających sport. Wielu konsumentów mogła także zainteresować gama produktów od firmy Agro-Danmis Gramowscy, która na targach w Poznaniu zaprezentowała m.in. Kozi ser twardy, który jest wędzony w sposób naturalny drewnem olchowym, Kozie mleko bez laktozy czy Kozi serek twarogowy termizowany.

Mniej cukru, bez laktozy


Podczas imprezy wiele rozmawiano również o zmieniających się oczekiwaniach konsumentów, nowych trendach produkcji, komunikacji oraz znakowaniu produktów spożywczych. Okazuje się, że coraz większa liczba osób stojąc przed sklepową półką zwraca uwagę m.in. na zawartość cukru, pochodzenie czy możliwie prosty skład (tzw. czystą etykietę).

Jak informowała Magdalena Zielińska-Kuć, adwokat z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński Baehr, przykładem zmieniających się trendów może być Wielka Brytania, gdzie producenci zaczęli dobrowolnie komunikować m.in. „ograniczoną zawartość cukru”. Inny trend w Europie to kolorystyczne oznakowanie na etykiecie stopnia przetworzenia danych produktów czy – wskazującej na szczególne walory – tożsamości regionalnej.

Z punktu widzenia branży mleczarskiej rozmawia się natomiast m.in. o produktach „bez laktozy”. Jak wskazywała specjalistka z dziedziny prawa żywnościowego, oznakowanie tego rodzaju powinno być stosowane tylko tam, gdzie konsument może oczekiwać obecności laktozy, a więc w produktach pochodzenia zwierzęcego. Taka interpretacja budzi jednak spore kontrowersje m.in. wśród producentów soi, którzy lobbują na rzecz wykorzystywania tego oznakowania. Sugerują, że mleko sojowe znajduje się w podobnej grupie produktów co tradycyjne mleko krowie i jest oferowane często na tej samej półce sklepowej lub w jej bliskiej okolicy.

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sposób na szybkie dogrzanie pomieszczeń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Targi Polagra Food to dobra okazja do spróbowania znakomitych serów.
Polagra Food – stoisko branży mięsnej
Sprzęt do przetwórstwa mięsnego prezentowany podczas Polagra Tech
Jedna z maszyn przeznaczona do pakowania produktów
Stoisko SM Mlekovita na targach Polagra Food
Stoisko firmy Agro-Danmis Gramowscy
Konkurs kulinarny odbywający się w ramach targów Polagra Gastro

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody