Reklama zniknie za 11 sekund

Targi Polagra Food

Obrazek

Niezliczone ilości smakołyków, wystawcy z całego świata oraz rozmowy na tematy potencjalnych rynków zbytu. To wszystko na targach Polagra Food, które potrwają do czwartku.

Marcin Jajor27 września 2016, 18:07

Chiny to bardzo perspektywiczny rynek, jedyny jaki został do zagospodarowania ponieważ jest jeszcze niedojrzały. Jeśli się postaramy, możemy mieć na nim cząstkę Polski – podkreślał Dariusz Sapiński, prezes SM Mlekovita podczas jednego z cyklu spotkań dotyczących potencjalnych rynków zbytu polskich produktów spożywczych na targach Polagra Food.

Jak zaznaczał Sapiński, dotychczas SM Mlekovita handlowała w Chinach jedynie półproduktami, m.in. mlekiem w proszku czy serwatką, ale w ciągu ostatnich dwóch lat udało się powiększyć zakres eksportowanego asortymentu również o mleko UHT. Początkowo eksport odbywał się poprzez pośredników, dziś towar trafia bezpośrednio do kilku odbiorców, z którymi udało się podpisać stałe kontrakty.

– Spełniamy wszystkie normy jakości i mamy potencjał by dostarczać na rynek chiński więcej produktów, ponieważ dysponujemy odpowiednią skalą produkcji. Dlatego aktualnie przymierzamy się do utworzenia własnego przedstawicielstwa i stworzenia właśnie sieci dystrybucyjnej – zaznaczał Sapiński.

Tegorocznej edycji targów Polagra Food towarzyszy szereg innych imprez, które podzielono na 6 branż, a więc: Tetropak, Logipak, Polagra-Tech, Epla (Targi Tworzyw Sztucznych i Gumy) oraz – cieszące się ogromną popularnością Targi Smaki Regionów. Wszyscy zainteresowani mogą się spotkać łącznie z ok. 1200 wystawcami. Wśród zaprezentowanych przez nich produktów nieco ponad 70 nagrodzono Złotymi Medalami (najważniejszymi laurami podczas imprezy). Wśród nagrodzonych nie zabrakło przedstawicieli branży mleczarskiej.

Złoty Medal powędrował m.in. do SM Mlekovity za ser Cheddar oraz dwa produkty bez laktozy (ser Gouda i Sokół), SM Jana za grupę serków, OSM Łowicz za jogurt i masło bez laktozy, ZPM „Mlecz” za jogurt typu greckiego, SM Mlekpol za mleko zsiadłe i OSM w Czarnkowie za wielkopolski ser smażony z kminkiem.

mj
Fot. Jajor

 

 



1 z 4
Polagra Food - stoisko Pini Polska

Polagra Food - stoisko Pini Polska

2 z 4
Targi Smaki Regionów

Targi Smaki Regionów

3 z 4
Polagra Food - stoisko MRiRW

Polagra Food - stoisko MRiRW

4 z 4
Znany kucharz Grzegorz Łapanowski na stosiku Mlekovity

Znany kucharz Grzegorz Łapanowski na stosiku Mlekovity

Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)