Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ubój zwierząt – Bruksela chce od Polski działań naprawczych

12.02.2019

Drukuj

Ubój zwierząt – Bruksela chce od Polski działań naprawczych

Artykuł dostępny

Podczas spotkania przedstawiono wyniki kontroli przeprowadzonej tydzień temu przez unijnych audytorów w polskich zakładach mięsnych. Przypomnijmy, że swoją wizytę w Polsce rozpoczęli od audytu Głównym Inspektoracie Weterynarii. W kolejnych dniach pracowali w terenie kontrolując na Mazowszu inspektoraty: wojewódzki i powiatowy. Inspektorzy sprawdzili także działalność wybranej przez nich ubojni oraz zakładu skupu zwierząt i zapoznali się z dokumentami zakładu przetwórczego.

r e k l a m a

W wyniku przeprowadzonej kontroli inspektorzy zalecają Polsce:
  1. wzmocnić system identyfikacji i rejestracji zwierząt;
  2. uszczelnić system inspektoratów weterynaryjnych i ich współpracę z organami ścigania;
  3. zwiększyć wymiar kar za nielegalny ubój i przyspieszyć związane z nim postępowania sądowe w PL.

– Do piątku Polska poinformuje KE czy i w jaki sposób zamierza zrealizować działania naprawcze, zalecone przez unijnych inspektorów po ich kontroli związanej z nielegalnym ubojem bydła w Polsce –  powiedział po spotkaniu w Brukseli Paweł Niemczuk.

Przypomnijmy, że problemy polskich przetwórców i producentów wołowiny zaczęły się po opublikowaniu przez telewizję TVN reportażu nt. uboju chorych krów w jednym z zakładów mięsnych k. Ostrowi Mazowieckiej. Sprawę nagłośniły wszystkie media w kraju, doprowadzając do decyzji KE o unijnej kontroli w Polsce. Podobne przypadki miały miejsce w innych krajach UE, m. in. w Niemczech i we Francji, jednak te przypadki wyciszano i dopiero teraz do opinii publicznej trafiają materiały z tamtejszych zakładów mięsnych.

Polecany artykuł

ASF – na wybrzeżu znaleziono siedem martwych świń

Cała polska branża mięsna stanęła w obronie produkcji i przetwórstwa polskiej wołowiny podkreślając, że takie pojedyncze przypadki uboju chorych zwierząt powinny być piętnowane i eliminowane z rynku, natomiast nie można mówić o tym, iż polska wołowina jest złej jakości.

– Produkowana w Polsce wołowina to produkt bezpieczny, sprawdzony, konkurencyjny, który na stałe zagościł na zagranicznych rynkach a organizacje takie jak nasza wraz z przedstawicielami administracji publicznej podejmują działania na rzecz zażegnania kryzysu – czytamy w ostatnim komunikacie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Jak zaznacza Jerzy Wierzbicki, prezes tej organizacji, trwająca obecnie sytuacja, w której inne rynki przyglądają się naszym działaniom a konsumenci wstrzymują się od decyzji o wyborze wołowiny, przekłada się na spadek cen uzyskiwanych za żywiec wołowy.   bcz/mj

Źródło: Dorota Bawołek, Twitter

Polecane dla Ciebie:

article icon

Pszenica i kukurydza ostro w górę, a rzepak lekko w dół.

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii