Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ubój zwierząt – Bruksela chce od Polski działań naprawczych

12.02.2019

Drukuj

Ubój zwierząt – Bruksela chce od Polski działań naprawczych

Artykuł dostępny

Podczas spotkania przedstawiono wyniki kontroli przeprowadzonej tydzień temu przez unijnych audytorów w polskich zakładach mięsnych. Przypomnijmy, że swoją wizytę w Polsce rozpoczęli od audytu Głównym Inspektoracie Weterynarii. W kolejnych dniach pracowali w terenie kontrolując na Mazowszu inspektoraty: wojewódzki i powiatowy. Inspektorzy sprawdzili także działalność wybranej przez nich ubojni oraz zakładu skupu zwierząt i zapoznali się z dokumentami zakładu przetwórczego.

r e k l a m a



W wyniku przeprowadzonej kontroli inspektorzy zalecają Polsce:
  1. wzmocnić system identyfikacji i rejestracji zwierząt;
  2. uszczelnić system inspektoratów weterynaryjnych i ich współpracę z organami ścigania;
  3. zwiększyć wymiar kar za nielegalny ubój i przyspieszyć związane z nim postępowania sądowe w PL.

– Do piątku Polska poinformuje KE czy i w jaki sposób zamierza zrealizować działania naprawcze, zalecone przez unijnych inspektorów po ich kontroli związanej z nielegalnym ubojem bydła w Polsce –  powiedział po spotkaniu w Brukseli Paweł Niemczuk.

Przypomnijmy, że problemy polskich przetwórców i producentów wołowiny zaczęły się po opublikowaniu przez telewizję TVN reportażu nt. uboju chorych krów w jednym z zakładów mięsnych k. Ostrowi Mazowieckiej. Sprawę nagłośniły wszystkie media w kraju, doprowadzając do decyzji KE o unijnej kontroli w Polsce. Podobne przypadki miały miejsce w innych krajach UE, m. in. w Niemczech i we Francji, jednak te przypadki wyciszano i dopiero teraz do opinii publicznej trafiają materiały z tamtejszych zakładów mięsnych.

Polecany artykuł

Ruszają kontrole – efekty afery



Cała polska branża mięsna stanęła w obronie produkcji i przetwórstwa polskiej wołowiny podkreślając, że takie pojedyncze przypadki uboju chorych zwierząt powinny być piętnowane i eliminowane z rynku, natomiast nie można mówić o tym, iż polska wołowina jest złej jakości.

– Produkowana w Polsce wołowina to produkt bezpieczny, sprawdzony, konkurencyjny, który na stałe zagościł na zagranicznych rynkach a organizacje takie jak nasza wraz z przedstawicielami administracji publicznej podejmują działania na rzecz zażegnania kryzysu – czytamy w ostatnim komunikacie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Jak zaznacza Jerzy Wierzbicki, prezes tej organizacji, trwająca obecnie sytuacja, w której inne rynki przyglądają się naszym działaniom a konsumenci wstrzymują się od decyzji o wyborze wołowiny, przekłada się na spadek cen uzyskiwanych za żywiec wołowy.   bcz/mj

Źródło: Dorota Bawołek, Twitter

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek świń: Fakty są bezlitosne

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii