StoryEditor

Unijne masło rekordowo drogie

Produkcja masła w Unii Europejskiej w 2015 roku zwiększyła się o 4,7% do poziomu 2,1 mln ton – wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej.
10.03.2016., 13:03h

Według Komisji jest to poziom produkcji nienotowany od 1999 roku. Największy wzrost odnotowano w Irlandii, bo aż o 20% do poziomu 200 tys. ton. W Polsce produkcja zwiększyła się o 8,9% do poziomu 187,8 tys. ton, w Niemczech – o 5,7% do 517,3 tys. ton, a we Francji o 0,5% do 447, 6 tys. ton.

Jak podają analitycy BGŻ BNP Paribas, mimo znaczącego wzrostu produkcji, ceny unijnego masła w minionym roku obniżyły się w mniejszym stopniu niż większość pozostałych produktów mleczarskich. Średnia cena masła spadła w porównaniu z 2014 rokiem o 12%, podczas gdy odtłuszczonego mleka w proszku o 31%, a serów o 20%. Z uwagi na kurs dolara wobec euro ceny masła w UE były o 29% niższe niż w USA oraz o 2% wyższe niż w Oceanii.

Konkurencyjność cenowa unijnego masła spowodowała wzrost jego sprzedaży na rynki zewnętrzne. Eksport w porównaniu z 2014 rokiem wzrósł o 13% i wyniósł 135,4 tys. ton. Najwięcej masła UE wyeksportowała do USA (17,4 tys. ton), Arabii Saudyjskiej (14,1 tys. ton) i Egiptu (11,2 tys. ton).

oprac. bcz na podstawie BGŻ BNP Paribas

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:52