Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Utrzymuje się spadek cen przetworów mlecznych

Obrazek

W listopadzie br. indeks cen żywności FAO wyniósł 192,6 pkt, jest to najniższy poziom notowany od września 2010 r. Indeks ten spadał systematycznie od 8 miesięcy, tak długotrwałą tendencję notowano pod koniec lat 90.

 

 

 

 

Ryszard Lesiakowski19 grudnia 2014, 19:35

Indeks cen żywności określa miesięczne zmiany międzynarodowych cen produktów spożywczych.  Obliczany jest na podstawie średnich cen nabiału, olejów roślinnych, mięs, zbóż, cukru, uwzględniając jednocześnie udział tych produktów w eksporcie w latach 2002–2004. Obliczany jest także indeks przetworów mlecznych FAO na podstawie cen masła, odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w proszku oraz serów. Indeks ten w listopadzie br. był o 3,37% niższy od wartości z października br., wyniósł 178,1 pkt.  Wskaźnik z listopada br.  był 29,17% niższy niż w tym samym miesiącu 2013 r. W ciągu 11 miesięcy br. średni indeks przetworów mlecznych FAO wyniósł 228,68 punktu i był o 5,09% niższy niż w tym samym okresie 2013 r.  Źródło: Fammu (les)



Picture of the author
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)