Utrzymuje się spadek cen przetworów mlecznych

W listopadzie br. indeks cen żywności FAO wyniósł 192,6 pkt, jest to najniższy poziom notowany od września 2010 r. Indeks ten spadał systematycznie od 8 miesięcy, tak długotrwałą tendencję notowano pod koniec lat 90.
Indeks cen żywności określa miesięczne zmiany międzynarodowych cen produktów spożywczych. Obliczany jest na podstawie średnich cen nabiału, olejów roślinnych, mięs, zbóż, cukru, uwzględniając jednocześnie udział tych produktów w eksporcie w latach 2002–2004. Obliczany jest także indeks przetworów mlecznych FAO na podstawie cen masła, odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w proszku oraz serów. Indeks ten w listopadzie br. był o 3,37% niższy od wartości z października br., wyniósł 178,1 pkt. Wskaźnik z listopada br. był 29,17% niższy niż w tym samym miesiącu 2013 r. W ciągu 11 miesięcy br. średni indeks przetworów mlecznych FAO wyniósł 228,68 punktu i był o 5,09% niższy niż w tym samym okresie 2013 r. Źródło: Fammu (les)