Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Użytki zielone: uwaga na zanieczyszczenie

Obrazek

– O produkcji mleka decyduje wartość pasz, na którą duży ma wpływ zanieczyszczenie? – mówił w trakcie Forum organizowanego przez redakcję „top agrar Polska” Andrzej Panasiuk z firmy Samasz.

Marcin Jajor24 listopada 2016, 09:15

Jak podkreślał, jednym z elementów decydujących o ich jakości jest zawartość popiołu surowego w suchej masie. Wartość graniczna to 10%. Im więcej popiołu (a więc zanieczyszczeń organicznych, głównie ziemi) dostanie się do paszy, tym jej wartość energetyczna będzie niższa.

– Według badań z Dolnej Saksonii w Niemczech różnica między kiszonką o poziomie zanieczyszczenia 2% i 4% wynosiła 2000 MJ NEL, co wiązało się ze stratami ok. 210 zł/ha. Analiza kosztów wskazała, że w przypadku złej jakości kiszonki, hodowca musi się borykać ze wzrostem nakładów finansowych w wysokości nawet ok. 0,88 zł/kg wyprodukowanego mleka – mówił Panasiuk.

Stąd przed nami jeszcze długa droga do uzyskiwania lepszych efektów dzięki doskonałej jakości paszy objętościowej, która oprócz powszechnie znanych zasad sporządzania dobrej kiszonki, powinna polegać również na unowocześnieniu technologii koszenia, podsuszania i zbioru pasz. Aktualne rozwiązania techniczne wychodzą ku temu naprzeciw, oferując bardzo wydajne maszyny.

opr. mj
Fot. Wieczorek



Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)