Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wódka z mleka? Niezły biznes

23.12.2018

Drukuj

Wódka z mleka?  Niezły biznes

Artykuł dostępny

Na rynku pojawił się nowy rodzaj wódki, który zawiera składnik odróżniający go od każdego innego! Wódka powstaje z mleka! "Vodkow" został stworzony przez Omida McDonalda i jego kuzyna Neala McCartena, oficjalnych właścicieli Dairy Distillery w Almonte w Ontario w Kanadzie, gdzie powstała mikro destylarnia.  

McDonald inżynier z zawodu, zawsze interesował się destylacją alkoholu. Podczas rozmowy z kuzynem McCartenem, który jest hodowcą bydła mlecznego dowiedział się, że mleko odtłuszczone i pozbawione białka codziennie trafia do ścieków, wraz z zawartym w nim cukrem. Rozmowa szybko zmieniła kierunek i przekształciła się w pytanie: "Czy możesz w takim razie zrobić alkohol z mleka?"

r e k l a m a

Wszystkie alkohole wytwarzane są poprzez fermentację cukru, jak się okazuje z mlecznego również można! 


– W ten sposób tworzymy nowe możliwości dla producentów mleka, jednocześnie zmniejszając ilość odpadów. W Dairy Distillery używamy cukru rzadko używanego do produkcji alkoholi czyli cukru mlecznego – laktozy – tłumaczą właściciele Dairy Distillery. Powstająca wódka jest alkoholem bezglutenowym, co jest jego ogromną zaletą!

Polecany artykuł

Gdzie mleko i zysk przelewa nam się przez palce?

Po raz pierwszy w taki sposób wytworzono alkohol w Mongolii, ponad tysiąc lat temu. Alkohol taki jednak nigdy nie stał się popularny wśród gorzelników ze względu na wysokie koszty i wyzwania związane z produkcją.

Mleko z 3500 mlecznych farm Ontario jest wysyłane do dużych przetwórców, gdzie śmietanka jest usuwana w celu wytworzenia masła, a białka służą do produkcji mleka ultrafiltrowanego, wykorzystywane przez producentów serów i jogurtów. Podczas przygotowywania mleka ultrafiltrowanego wytwarzana jest ciecz bogata w cukier zwana permeatem (wypełniaczem) mleka. Większość permeatu mleka jest wylewana, co powoduje obciążenie środowiska i koszty utylizacji dla producentów mleka.

– W tych odpadach zobaczyliśmy okazję, aby stworzyć światowej klasy alkohole, które mogą wspierać ciężko pracujących lokalnych rolników i środowisko. We współpracy z Uniwersytetem w Ottawie udoskonaliliśmy proces przekształcania permeatu mleka w niewiarygodnie dobry alkohol. Oprócz tego, że robimy znakomity trunek, to dodatkowo pomagamy rolnikom z Ontario chroniąc środowisko – tłumaczą właściciele. 

Destylarnię w Almont można zwiedzić, jest połączeniem nowoczesnego designu z innowacyjnym systemem produkcji alkoholu. 


oprac. na podst. cowsmo.com/ dairydistillery.com
Fot. dairydistillery.com

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wzmocnienie Inspekcji Weterynaryjnej i reforma ustawy nadzoru nad rzeźniami

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody