Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
McDonald inżynier z zawodu, zawsze interesował się destylacją alkoholu. Podczas rozmowy z kuzynem McCartenem, który jest hodowcą bydła mlecznego dowiedział się, że mleko odtłuszczone i pozbawione białka codziennie trafia do ścieków, wraz z zawartym w nim cukrem. Rozmowa szybko zmieniła kierunek i przekształciła się w pytanie: "Czy możesz w takim razie zrobić alkohol z mleka?"
Wszystkie alkohole wytwarzane są poprzez fermentację cukru, jak się okazuje z mlecznego również można!

r e k l a m a
Po raz pierwszy w taki sposób wytworzono alkohol w Mongolii, ponad tysiąc lat temu. Alkohol taki jednak nigdy nie stał się popularny wśród gorzelników ze względu na wysokie koszty i wyzwania związane z produkcją.
Mleko z 3500 mlecznych farm Ontario jest wysyłane do dużych przetwórców, gdzie śmietanka jest usuwana w celu wytworzenia masła, a białka służą do produkcji mleka ultrafiltrowanego, wykorzystywane przez producentów serów i jogurtów. Podczas przygotowywania mleka ultrafiltrowanego wytwarzana jest ciecz bogata w cukier zwana permeatem (wypełniaczem) mleka. Większość permeatu mleka jest wylewana, co powoduje obciążenie środowiska i koszty utylizacji dla producentów mleka.
– W tych odpadach zobaczyliśmy okazję, aby stworzyć światowej klasy alkohole, które mogą wspierać ciężko pracujących lokalnych rolników i środowisko. We współpracy z Uniwersytetem w Ottawie udoskonaliliśmy proces przekształcania permeatu mleka w niewiarygodnie dobry alkohol. Oprócz tego, że robimy znakomity trunek, to dodatkowo pomagamy rolnikom z Ontario chroniąc środowisko – tłumaczą właściciele.
Destylarnię w Almont można zwiedzić, jest połączeniem nowoczesnego designu z innowacyjnym systemem produkcji alkoholu.
oprac. na podst. cowsmo.com/ dairydistillery.com
Fot. dairydistillery.com
Widziałeś już nasze video "Rzepak: ruszyła wegetacja, jakie zabiegi wykonać?"?
r e k l a m a
r e k l a m a