Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zużycie antybiotyków a odporność bakterii – mamy problem

01.08.2017

Drukuj

Zużycie antybiotyków a odporność bakterii – mamy problem

Artykuł dostępny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejska Agencja Leków (EMA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) są zaniepokojone wpływem stosowania antybiotyków na rozwój bakterii opornych na antybiotyki. Czy my też powinniśmy?

Liczby nie kłamią

r e k l a m a


Najnowszy raport, efekty współpracy trzech najważniejszych europejskich organizacji zajmujących się zdrowiem i lekami przedstawia dane dotyczące zużycia antybiotyków i oporności na antybiotyki oraz odzwierciedla coraz lepszy nadzór na zużyciem leków w całej Europie.

Polecany artykuł

Czy wiemy co jemy? Zamieszanie ze składem wyrobów mięsnych

Vytenis Andriukaitis, europejski komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, mówi:

– Aby powstrzymać rozwój antybiotykoodporności, musimy walczyć na trzech frontach równocześnie: na polu ludzi, zwierząt i środowiska. Właśnie to staramy się osiągnąć w UE i na świecie dzięki naszemu niedawno uruchomionemu planowi działania – UE Action Plan, przeciwdziałającemu oporności na antybiotyki.

Komisarz wspomina, że najnowsze sprawozdanie z pracy organizacji jasno potwierdza związek między zużyciem antybiotyków a opornością na antybiotyki zarówno ludzi, jak i zwierząt produkujących żywność.

Zróżnicowany obraz

Eksperci podkreślają, że w całej UE wciąż istnieją znaczne różnice w stosowaniu antybiotyków u zwierząt i ludzi. Zmniejszenie niepotrzebnego zużycia tych substancji będzie miało wpływ na występowanie oporności.

Ogólnie stosowanie antybiotyków jest większe u zwierząt produkujących żywność niż u ludzi, ale sytuacja jest zróżnicowana się w zależności od kraju i klasy antybiotyków. W szczególności grupa antybiotyków polimyksyn (w tym kolistyna) jest szeroko stosowana w sektorze weterynaryjnym.

Ta sama substancja jest także coraz częściej używana w szpitalach w leczeniu infekcji opornych na wiele leków. Inne antybiotyki są częściej stosowane u ludzi niż u zwierząt. Należą do nich cefalosporyny trzeciej i czwartej generacji oraz chinolony, antybiotyki, które są uważane za kluczowe z punktu widzenia zdrowia ludzkiego.

Jest związek między zużyciem, a opornością

Eksperci zauważają, że oporność na chinolony, stosowane w leczeniu salmonellozy i kampylobakteriozy u ludzi, jest związana ze stosowaniem tych antybiotyków w leczeniu zwierząt.

Stosowanie cefalosporyn trzeciej i czwartej generacji do leczenia zakażeń wywołanych przez E. coli i inne bakterie u ludzi związane jest z opornością na te antybiotyki w bakteriach E. coli stwierdzonych u ludzi.

Razem można więcej

Raport jest wynikiem ścisłej współpracy między trzema agencjami UE, opierając się na ich specjalistycznej wiedzy i danych pochodzących z monitorowania oporności na antybiotyki i zużycia antybiotyków u zwierząt i ludzi.

Wnioski są zgodne z tymi znajdującymi się w pierwszym raporcie, opublikowanym przez trzy agencje w 2015 r. Jednak tym razem dostępność lepszej jakości danych pozwoliła na bardziej wyszukaną, pełniejszą analizę.

Eksperci zalecają dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób antybiotyki i oporność działają na siebie nawzajem tak, by zminimalizować ryzyko.

Nie wystarczy bowiem zdawać sobie sprawy z tego, ze antybiotykoodporność istnieje gdzieś na świecie. Trzeba zrozumieć, co się z tym wiąże. A jest to nic innego jak brak lekarstwa. Trudno sobie to wyobrazić, a jednak istnieje taka możliwość; jeśli bakterie uodpornią się na antybiotyki, to czym je zwalczymy?

Raport, będący podsumowaniem dotychczasowych badań i monitoringu jest dostępny tutaj (tylko w wersji anglojęzycznej). 

al na podst. the cattlesite

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zbiory kukurydzy 2019: jak kształtują się tegoroczne plony?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody