Czytajcie wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zużycie antybiotyków a odporność bakterii – mamy problem

01.08.2017

Drukuj

Zużycie antybiotyków a odporność bakterii – mamy problem

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejska Agencja Leków (EMA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) są zaniepokojone wpływem stosowania antybiotyków na rozwój bakterii opornych na antybiotyki. Czy my też powinniśmy?

Liczby nie kłamią


Najnowszy raport, efekty współpracy trzech najważniejszych europejskich organizacji zajmujących się zdrowiem i lekami przedstawia dane dotyczące zużycia antybiotyków i oporności na antybiotyki oraz odzwierciedla coraz lepszy nadzór na zużyciem leków w całej Europie.

Vytenis Andriukaitis, europejski komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, mówi:

– Aby powstrzymać rozwój antybiotykoodporności, musimy walczyć na trzech frontach równocześnie: na polu ludzi, zwierząt i środowiska. Właśnie to staramy się osiągnąć w UE i na świecie dzięki naszemu niedawno uruchomionemu planowi działania – UE Action Plan, przeciwdziałającemu oporności na antybiotyki.

r e k l a m a

Komisarz wspomina, że najnowsze sprawozdanie z pracy organizacji jasno potwierdza związek między zużyciem antybiotyków a opornością na antybiotyki zarówno ludzi, jak i zwierząt produkujących żywność.

Zróżnicowany obraz

Polecany artykuł

Stop mastiitis!

Eksperci podkreślają, że w całej UE wciąż istnieją znaczne różnice w stosowaniu antybiotyków u zwierząt i ludzi. Zmniejszenie niepotrzebnego zużycia tych substancji będzie miało wpływ na występowanie oporności.

Ogólnie stosowanie antybiotyków jest większe u zwierząt produkujących żywność niż u ludzi, ale sytuacja jest zróżnicowana się w zależności od kraju i klasy antybiotyków. W szczególności grupa antybiotyków polimyksyn (w tym kolistyna) jest szeroko stosowana w sektorze weterynaryjnym.

Ta sama substancja jest także coraz częściej używana w szpitalach w leczeniu infekcji opornych na wiele leków. Inne antybiotyki są częściej stosowane u ludzi niż u zwierząt. Należą do nich cefalosporyny trzeciej i czwartej generacji oraz chinolony, antybiotyki, które są uważane za kluczowe z punktu widzenia zdrowia ludzkiego.

Jest związek między zużyciem, a opornością

Eksperci zauważają, że oporność na chinolony, stosowane w leczeniu salmonellozy i kampylobakteriozy u ludzi, jest związana ze stosowaniem tych antybiotyków w leczeniu zwierząt.

Stosowanie cefalosporyn trzeciej i czwartej generacji do leczenia zakażeń wywołanych przez E. coli i inne bakterie u ludzi związane jest z opornością na te antybiotyki w bakteriach E. coli stwierdzonych u ludzi.

Razem można więcej

Raport jest wynikiem ścisłej współpracy między trzema agencjami UE, opierając się na ich specjalistycznej wiedzy i danych pochodzących z monitorowania oporności na antybiotyki i zużycia antybiotyków u zwierząt i ludzi.

Wnioski są zgodne z tymi znajdującymi się w pierwszym raporcie, opublikowanym przez trzy agencje w 2015 r. Jednak tym razem dostępność lepszej jakości danych pozwoliła na bardziej wyszukaną, pełniejszą analizę.

Eksperci zalecają dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób antybiotyki i oporność działają na siebie nawzajem tak, by zminimalizować ryzyko.

Nie wystarczy bowiem zdawać sobie sprawy z tego, ze antybiotykoodporność istnieje gdzieś na świecie. Trzeba zrozumieć, co się z tym wiąże. A jest to nic innego jak brak lekarstwa. Trudno sobie to wyobrazić, a jednak istnieje taka możliwość; jeśli bakterie uodpornią się na antybiotyki, to czym je zwalczymy?

Raport, będący podsumowaniem dotychczasowych badań i monitoringu jest dostępny tutaj (tylko w wersji anglojęzycznej). 

al na podst. the cattlesite

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koronawirus: Rolnik na kwarantannie dostanie 1300 zł zasiłku!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody