StoryEditor

(Bez)silne świnie - bilans 15 lat w UE

Spadek pogłowia, utrata pozycji eksportera na rzecz nowoczesnych tuczarni i poprawy parametrów rzeźnych świń. Zobacz jak zmieniła się produkcja świń w Polsce w ciągu ostatnich 15 lat.
30.04.2019., 15:04h

Dziś mija 15 lat od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Dlatego specjalnie dla naszych czytelników analizujemy jak przez ten czas zmieniało się nasze rolnictwo, w tym produkcja świń.

Polska przed przystąpieniem do UE utrzymywała pogłowie świń na poziomie 19 mln szt. w ok. 600 tys. gospodarstwach rolnych. Produkowaliśmy wówczas 2,54 mln t żywca. Świnie były jedną z nielicznych branż, której kraje starej Unii obawiały się, przyjmując nas do Wspólnoty. Istniały poważne obawy, że Europę zaleje polskie mięso. Byliśmy poważnym graczem wchodzącym na wspólną, europejską arenę i eksporterem netto wieprzowiny. W 2004 r. wyeksportowaliśmy z kraju blisko 150 tys. t. Mamy wszystko, aby produkować świnie na najwyższym poziomie. A jednak scenariusz okazał się zupełnie inny.

spadek pogłowia i uboju świń

Świnie okazały się największym przegranym w walce o podium na europejskiej arenie. Z 19 mln i 1,6 mln loch pozostało nieco ponad 10 mln świń i ok. 800 tys. loch stada podstawowego. Liczba gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną skurczyła się do ok. 160 tys. Ponieważ przyroda nie znosi pustki Polacy na potęgę zaczęli sprowadzać do kraju świnie z zagranicy. aku

Więcej informacji o tym jak zmieniało się polskie rolnictwo oraz o przemianach zachodzących w krajowej produkcji świń od momentu przystąpienia do UE przeczytacie w majowym wydaniu „top agrar Polska”.

top świnie 5/2019

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 15:27