Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Brazylia: Frimesa otwiera największą rzeźnię w Ameryce Południowej

Obrazek

Brazylijska spółka Frimesa otwiera największą w Ameryce Południowej rzeźnię, o dziennej wydajności uboju 550 świń na godzinę. Inwestycja pochłonęła 250 milionów dolarów i ma przynieść gigantyczne zyski.

Aneta Lewandowska28 stycznia 2023, 08:00

Gigantyczna inwestycja spółki Frimesa

Brazylijska spółka Frimesa zainaugurowała w grudniu 2022 r. otwarcie największego zakładu produkcji wieprzowiny w Ameryce Łacińskiej. Kompleks produkcyjny położony jest w Assis Chateaubriand, w brazylijskim stanie Parana (na południu kraju).

Inwestycja pochłonęła 250 milionów dolarów i daje szansę na stworzenie 8 500 bezpośrednich i pośrednich miejsc pracy. Przewidywane uruchomienie linii produkcyjnej nastąpi w marcu tego roku i według spółki przyniesie rocznie 1, 08 mld dolarów

W planach potrojenie wielkości produkcji

Według przedstawicieli Frimesy, nowy zakład potroi produkcję wieprzowiny w ciągu najbliższej dekady. Zakład zaprojektowany jest w taki sposób, żeby powstała infrastruktura zmniejszyła odległości i koszty transportu świń i mięsa. Plan przewiduje trzy etapy zwiększenia produkcji. 

Początkowa, a więc niepełna dzienną wydajność ubojowa szacowana jest na poziomie 3 700 świń dziennie przez pierwsze dwa lata działania rzeźni. W kolejnym etapie, zaplanowanym na lata 2026-2028 wydajność powinna wzrosnąć do 7 880 świń, co przekłada się na 550 ubitych świń w ciągu godziny albo 1 800 ton wieprzowiny dziennie.

W trzecim etapie, w latach 2029-2031, celem spółki jest przekroczenie wydajności ubojowej 11 000 zwierząt dziennie po kolejnych zmianach strukturalnych. Od 2032 roku docelowo liczba ubijanych dziennie świń ma wzrosnąć do 15 000 sztuk.

Spółka opiera się na dostawach od zrzeszonych hodowców

Frimesa opiera swoją produkcję na dostawach od zrzeszonych w spółce hodowców, dlatego projekt jest kluczowym elementem dla przyszłości łańcucha dostaw. Wybór lokalizacji dla nowej rzeźni także nie był przypadkowy – koncentracja gospodarstw w regionie jest spora, a Assis Chateaubriand znajduje się około 150 kilometrów od głównej siedziby firmy w mieście Medianeira. Dyrekcja Frimesy ma nadzieję stworzyć warunki do pracy i rozwoju, a także bogacenia się miejscowej społeczności. 

Ćwierć produkcji na eksport

Mimo, że Frimesa koncentruje się głównie na rynku krajowym, od kilku lat eksport spółki wzrósł z 5% do 25% całości produkowanego asortymentu.

– Nasz łańcuch produkcyjny jest dobrze zorganizowany, mamy systemy śledzenia i mamy plany rozwoju. Nowy zakład agro zawiera rozwiązania 200 różnych firm. Prace nad nim trwały trzy lata i teraz osiągnęliśmy zadowalający rezultat dla wszystkich zainteresowanych – mówił o nowej rzeźni prezes Frimesy,  Valter Vanzella.

oprac. al na podst. PigProgress, Frimesa
fot. YouTube/Frimesa



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)