Jesteś w strefie Premium
USDA: Chiny nadal będą miały duży wpływ na globalny rynek świń, pomimo spadku produkcji

Według USDA, pomimo szacowanego spadku produkcji wieprzowiny, Chiny nadal będą miały duży wpływ na globalny rynek trzody chlewnej w 2022 roku.
W Chinach w pierwszych trzech kwartałach 2021 roku produkcja wieprzowiny silnie wzrosła w porównaniu ze słabym okresem roku poprzedniego, ale powoli widać kres tego wzrostu. Jak poinformował rzecznik Narodowego Biura Statystycznego Fu Linghui w Pekinie, produkcja wieprzowiny wzrosła o 38% do 39,17 mln ton w porównaniu do stycznia-września 2020 roku, a liczba ubitych świń wzrosła o 35,9% do 491,9 mln zwierząt. Zdaniem analityków, odbudowie stad po wybuchu ASF, towarzyszył w ostatnich miesiącach głęboki spadek cen świń, który doprowadził do zwiększonej likwidacji hodowli, co z kolei zwiększyło podaż. Według Biura Statystycznego w Pekinie, na koniec września w Chinach było 437,64 mln świń, o 18,2% więcej niż rok temu. Jednak porównując z końcem czerwca po raz pierwszy odnotowano niewielki spadek pogłowia trzody chlewnej - o 1,5 mln sztuk lub 0,3%.
To samo dotyczyło loch, których liczba, wynosząca 44,59 mln sztuk na koniec września, była o 16,7% wyższa od poziomu z poprzedniego roku, ale o 1,1 mln sztuk, czyli 2,3% niższa niż na koniec czerwca. Według ekspertów, ostatnia redukcja stada loch jest spowodowana załamaniem się cen prosiąt. Zgodnie z krajowym badaniem ostatnia cena wynosiła 15,30 CNY/kg (równowartość 41,10 EUR) za zwierzę o wadze 20 kg. Rok temu można było osiągnąć rekordowe ceny za prosię przekraczające nawet 260 €. Od początku roku do początku października ceny tuczników spadły o dobre 70% do 10,20 CNY/kg żywej wagi (1,36 €). Wygląda jednak na to, że najniższy poziom cen został już osiągnięty, bo w ciągu ostatnich dwóch tygodni cena znów wzrosła do 13,80 CNY/kg (1,86 euro). Według analityków, poziom ten jest jednak niezadowalający, bowiem nie pokrywa kosztów produkcji z powodu wysokich cen paszy. W ostatnim czasie chińscy hodowcy tracili średnio na jednym tuczniku znacznie ponad 100 EUR.
To samo dotyczyło loch, których liczba, wynosząca 44,59 mln sztuk na koniec września, była o 16,7% wyższa od poziomu z poprzedniego roku, ale o 1,1 mln sztuk, czyli 2,3% niższa niż na koniec czerwca. Według ekspertów, ostatnia redukcja stada loch jest spowodowana załamaniem się cen prosiąt. Zgodnie z krajowym badaniem ostatnia cena wynosiła 15,30 CNY/kg (równowartość 41,10 EUR) za zwierzę o wadze 20 kg. Rok temu można było osiągnąć rekordowe ceny za prosię przekraczające nawet 260 €. Od początku roku do początku października ceny tuczników spadły o dobre 70% do 10,20 CNY/kg żywej wagi (1,36 €). Wygląda jednak na to, że najniższy poziom cen został już osiągnięty, bo w ciągu ostatnich dwóch tygodni cena znów wzrosła do 13,80 CNY/kg (1,86 euro). Według analityków, poziom ten jest jednak niezadowalający, bowiem nie pokrywa kosztów produkcji z powodu wysokich cen paszy. W ostatnim czasie chińscy hodowcy tracili średnio na jednym tuczniku znacznie ponad 100 EUR.
Ceny nie pokrywają kosztów
W najbliższych miesiącach popyt na wieprzowinę, która znacznie potaniała, prawdopodobnie sezonowo wzrośnie w Chinach w związku z Nowym Rokiem. Ceny świń rzeźnych również powinny nadal rosnąć. W handlu na rynku terminowym żywca wieprzowego na Dalian Commodity Exchange (DCE), cena rozliczeniowa dla styczniowego kontraktu terminowego na początku ubiegłego tygodnia wynosiła 15.795 CNY/t (2.120 €), dla kontraktu majowego 16.245 CNY/t (2.180 €). Według światowej firmy hodowlanej Genesus, średni próg rentowności w odniesieniu do żywej wagi zwierząt wynosi obecnie dobre 20 CNY/kg (2,68 €), tak więc wzrost cen byłby zbyt mały dla wielu producentów. Kilku obserwatorów rynku zakłada, że długi okres, w którym ceny nie pokrywały kosztów, ponownie doprowadzi do spadku produkcji trzody chlewnej w Chinach.
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozował ostatnio, że po 27% wzroście produkcji wieprzowiny w bieżącym roku do 46,0 mln ton, w 2022 roku produkcja spadnie o ok. 2,25 mln ton, czyli o 5%, do 43,75 mln ton. Spodziewany jest nieco mniejszy spadek konsumpcji, o 4% do 48,1 mln ton. Biorąc pod uwagę te dane, amerykańscy analitycy oczekują wzrostu importu o 250 tys. ton (blisko 6%) do 4,75 mln ton, co oznaczałoby osiągnięcie drugiego najwyższego poziom w historii.
Wyższy eksport z UE?
Według USDA, rozwój sytuacji w Chinach, podobnie jak w przeszłości, będzie miał duży wpływ na globalny rynek trzody chlewnej w 2022 roku. Jak wynika z aktualnej prognozy, światowa produkcja wieprzowiny ma wynieść 104,2 mln ton, czyli o 1,92 mln ton (1,8%) poniżej poziomu przewidywanego na ten rok. Oprócz Chin oczekuje się również umiarkowanych spadków produkcji w USA o 0,3% i w Unii Europejskiej o 0,1%. Jeżeli jednak faza niskich cen we Wspólnocie utrzyma się dłużej, a eksport do Chin nie wzrośnie ponownie, analitycy uważają, że możliwy jest znacznie większy spadek produkcji w UE. Komisja Europejska szacuje jednak inaczej i w swojej najnowszej jesiennej prognozie zakłada jedynie osłabienie tendencji wzrostowej i oczekuje, że po wzroście produkcji o 1,7% w tym roku, produkcja wieprzowiny w 2022 roku w UE wzrośnie jeszcze o 0,6% do 23,80 mln ton.
Oczekuje się, że główną siłą napędową będzie Hiszpania. W obliczu ponownego lekkiego spadku konsumpcji brukselscy analitycy spodziewają się w 2022 roku znacznego wzrostu eksportu wieprzowiny z krajów członkowskich o prawie 370 tys. ton (7,0%) do 5,60 mln ton w porównaniu z rokiem poprzednim. Prognoza ta jest jeszcze bardziej optymistyczna niż prognoza USDA, która przewiduje wzrost eksportu z UE o 2,0% do 5,10 mln ton.
Brazylia liderem?
Według USDA, Brazylia będzie jednym z liderów na rynku trzody chlewnej w 2022 roku. Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny pozostanie na wysokim poziomie, pomimo tego, że pasza stała się droższa, i wzrośnie o około 3% w porównaniu do 2021 roku, osiągając nowy rekord na poziomie 4,45 mln ton. Pomimo podobnie oczekiwanego wzrostu konsumpcji krajowej, oczekuje się, że również eksport będzie nadal pędził i po wzroście o 10% w roku bieżącym, w 2022 roku wzrośnie o prawie 7% do 1,38 mln ton. Chiny pozostaną głównym odbiorcą, dostawy do tego kraju stanowiły ostatnio 55% całkowitego eksportu brazylijskiej świeżej wieprzowiny. Jednak niedawny wzrost eksportu na Filipiny może zostać stłumiony. USDA spodziewa się, że po ustąpieniu afrykańskiego pomoru świń import do tego wyspiarskiego kraju znacznie spadnie - o jedną czwartą do 375 tys. ton, co dotknie także dostawców z UE.
To samo dotyczy Wietnamu, gdzie spodziewany jest spadek importu o 17% do 250 tys. ton. Z drugiej strony, według analityków z Waszyngtonu, oczekuje się, że import z Korei Południowej wzrośnie o dobre 9% do 600 tys. ton z powodu ożywienia konsumpcji po pandemii. Ponadto, amerykańscy eksperci widzą również wyższy popyt na import w Hong Kongu, Japonii, Meksyku i w ich własnym kraju w 2022 roku. Z drugiej strony oczekuje się, że eksport wieprzowiny z USA wzrośnie w porównaniu z 2021 rokiem o 3% do 3,36 mln ton, ze względu na niższą konsumpcję tego mięsa w kraju.
Źródło: AgE

Przeczytaj również
produkcja świńprodukcja wieprzowiny w Brazyliiprodukcja wieprzowiny w Chinachraport USDAświatowa produkcja trzody chlewnej