StoryEditor

Chiny – spadek pogłowia trzody chlewnej szansą dla Europy

W Chinach znacznie zmniejszyła się liczba macior, a niskie ceny żywca powodują spadek opłacalności oraz rezygnację z produkcji. Chińskim producentom trzody chlewnej we znaki dał się również ASF. 
23.01.2019., 14:01h
KZP–PTCH na podstawie raportu na temat rynku trzody chlewnej w Chinach jednej z kanadyjskich firm produkującej materiał genetyczny trzody chlewnej twierdzi, że ceny żywca w Europie mogą wzrosnąć. 

Trudna sytuacja producentów trzody chlewnej w Chinach oraz szalejący na tym terenie ASF, a także bardzo niskie ceny żywca i długotrwały okres produkcji nie zapewniającej zysków, powodują, że wielu hodowców zostało zmuszonych do rezygnacji z produkcji. 

Firma szacuje, że podczas ostatniego roku pogłowie macior zmniejszyło się o 5 mln sztuk, a prognozy mówią o tym, że w najbliższym czasie pogłowie zmniejszy się o kolejne 3-5 mln sztuk macior. Chiny będą zmuszone do importu materiału hodowlanego, ale również wieprzowiny. Stworzy to szansę ustabilizowania sytuacji rynku trzody chlewnej w Europie, Brazylii oraz Ameryki Północnej. Wiele krajów walczy o możliwości zwiększenia kontyngentu i eksportu wieprzowiny do Chin. 

– Można zatem oczekiwać, że Chiny w pewnym momencie rozpoczną masowy import, a wtedy ceny w krajach eksportujących, również w Europie zaczną zdecydowanie rosnąć – podejrzewa KZP–PTCH. 

oprac. dkol na podst kzp-ptch.pl
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 15:43