StoryEditor

Co piszczy na światowym rynku wieprzowiny?

Restrukturyzacja na chińskim rynku wieprzowiny, wojny handlowe, walka o zbyt wyprodukowanego surowca. Jak to wpływa na rynek polski?
13.07.2018., 12:07h
Globalny rynek wieprzowiny jest zrównoważony - produkujemy i zjadamy rocznie ponad 119 mln t tego mięsa. Jednak różnice w podaży i popycie są zauważalne w różnych regionach świata. Największym producentem, a za razem konsumentem mięsa wieprzowego są Chiny i dlatego wszyscy uczestnicy rynku bacznie obserwują zmiany na tamtejszym rynku, a jednocześnie wszelkie wyprodukowane u siebie nadwyżki próbują właśnie tam spieniężyć.

W ub. r. światowa produkcja wzrosła o 2%, do czego przyczynili się również Chińczycy. Kraj Środka stopniowo restrukturyzuje branżę, choć zgodnie z doniesieniami chińska produkcja jest wciąż nieopłacalna, gdyż przeciętny rolnik musi do każdego tucznika dołożyć około 120 zł.

Konsekwencją jest spadek pogłowia macior – w I kw. 2018 zlikwidowano tam 380 tys. loch.
Czołowi światowi producenci mają sprzedać w tym roku ponad 9 mln t wieprzowiny poza swoje granice, z czego 1,6 mln t trafi do Chin, choć przewidywano, że tamtejszy rynek wchłonie o 0,9 mln t więcej. Jest to spowodowane 15-proc. wzrostem produkcji chińskiej wieprzowiny w pierwszych 2 miesięcy tego roku. Chiny zmieniają również dostawców - jeszcze niedawno lid...
Pozostało 41% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 03:16