StoryEditor

Coraz więcej wieprzowiny z Europy

  Unia Europejska jest światowym liderem w eksporcie wieprzowiny (ponad 2 mln t). Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone (1,6 mln t), na trzecim Kanada 0,8 mln t).
27.11.2015., 13:11h

Głównymi kierunkami wywozu europejskiej wieprzowiny są: Chiny, Japonia, Hong Kong, Korea Południowa i Filipiny. W pierwszych 9 miesiącach br. członkom wspólnoty udało się wyeksportować na tamtejsze rynki o prawie 6% więcej mięsa wieprzowego niż przed rokiem.  W sumie wyjechało blisko 2,25 mln ton. W zeszłym roku kraje UE wyeksportowały 2,12 mln t tego gatunku mięsa.

Rynek chiński wchłonął w tym roku o ponad 50% więcej europejskiej wieprzowiny. Niestety w handlu z Hong Kongiem i Japonią odnotowaliśmy poważne spadki.  aku

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 12:41