Reklama zniknie za 11 sekund

COVID-19 rujnuje farmy w USA

Obrazek

COVID-19 spowodował gwałtowny spadek wartości żywca wieprzowego w USA. To katastrofa dla tamtejszych producentów świń, którzy do końca roku stracą blisko 5 miliardów dolarów.

Paulina Janusz-Twardowska16 kwietnia 2020, 12:02

– W dalszym ciągu dostarczamy Amerykanom wysokiej jakości wieprzowinę, ale stykamy się z tragiczną sytuacją, która zagraża płynności finansowej tysięcy rolniczych rodzin – powiedział prezes Krajowej Rady Producentów Wieprzowiny w USA (NPPC) Howard Roth, producent wieprzowiny z Wauzeka w Wisconsin.
– Natychmiastowe działanie jest konieczne, w przeciwnym razie wiele ferm wieprzowych ulegnie zniszczeniu – dodał.

Zawieszenie działalności w pakowalniach wieprzowiny i rosnąca absencja pracowników z powodu COVID-19 ograniczyły zdolności do odbioru żywca w Ameryce. To powoduje nadwyżkę świń na rynku, co w konsekwencji wpływa na spadek cen tuczników. Utrata rynku usług gastronomicznych i spowolnienie gospodarcze związane z COVID na większości rynków eksportowych spowodowało załamanie popytu i przepełnienie chłodni.

Dr Dermot Hayes, ekonomista z Iowa State University, oraz dr Steve Meyer, ekonomista branży wieprzowej w Kerns & Associates, szacują, że hodowcy świń stracą prawie 37 USD na sztuce, czyli prawie 5 miliardów USD łącznie za wszystkie świnie, które mają być sprzedawane do końca tego roku. Przed kryzysem COVID-19 i po dwóch trudnych latach producenci oczekiwali dobrego roku, a analitycy branżowi prognozowali zarobki na średnim poziome 10 USD za tucznika.

Roth dodał – Przemysł wieprzowy opiera się na systematycznej sprzedaży żywca. Tuczniki pozostają teraz w gospodarstwach, bo nie ma gdzie ich odstawić, a tym samym rolnicy stoją przed tragicznym wyborem. Producenci mleka mogą wylać mleko. Producenci owoców i warzyw mogą ich nie zebrać. Ale hodowcy świń nie mają co zrobić z rosnącym inwentarzem żywym.

NPPC, w porozumieniu z hodowcami trzody chlewnej w całym kraju, określiło kilka środków, które mają pomóc branży:

  • ponad 1 miliard USD na zakupy wieprzowiny przez USDA w celu wyeliminowania nadwyżki żywca, uzupełniając programy banków żywności, które stoją w obliczu zwiększonego popytu z powodu rosnącego bezrobocia. Zakupy te powinny obejmować produkty wieprzowe pakowane dla restauracji i innych segmentów rynku usług gastronomicznych;
  • sprawiedliwe płatności bezpośrednie na rzecz producentów świń, bez dodatkowych ograniczeń.


NPPC pracuje również nad poprawką legislacyjną do programów pożyczek pomocowych, które omijają rolników. Zagrożonych jest około 10 000 rodzinnych hodowli świń, ponieważ nie mają one dostępu do tak potrzebnego kapitału oferowanego przez Small Business Administration. NPPC wzywa Kongres do zwiększenia limitu kwalifikujących się przedsiębiorstw do poziomu zatrudnienia do 1 500 pracowników, oraz do zakwalifikowania przedsiębiorstw rolnych do programu pożyczek na wypadek katastrof gospodarczych.

Źródło: NPPC



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)