StoryEditor

COVID-19 w zm Tönnies – niepokój na rynku i nowe zalecenia

Zakłady mięsne Tönnies wciąż pozostają zamknięte. Rośnie niepokój na niemieckim rynku świń, a władze lokalne nakładają na branżę dodatkowe obowiązki.
29.06.2020., 11:06h
Zamknięcie największej rzeźni w Niemczech powoduje znaczne niepokoje wśród tamtejszych producentów świń, choć dyskusja nad konsekwencjami zawieszenia pracy ubojni w Rheda-Wiedenbrück trwa w całej Europie. Stabilizacja na rynku żywca wieprzowego w Niemczech wynika z sezonowego zmniejszenia podaży świń. Jednak szum medialny związany z firmą Tönnies zasadniczo nie sprzyja konsumpcji mięsa, więc z punktu widzenia partnerów rynkowych pożądane byłoby, aby zwieszenie produkcji w zakładach mięsnych nie trwało dłużej niż zakładane dwa tygodnie.
Niektórzy eksperci uważają, że ze sprawą Tönnies w łańcuchu produkcji wieprzowiny można sobie poradzić, jeśli wszyscy partnerzy rynkowi zachowają spokój. Stowarzyszenie grup producentów żywca i mięsa (VEZG) nie zmieniło swojej rekomendacji cenowej dla tuczników w porównaniu do poprzedniego tygodnia. W krajach południowych UE Hiszpanii, Włoszech i Francji, które są na początku sezonu turystycznego odnotowuje się nawet delikatny wzrost cen żywca wieprzowego.

Kryzys związany z zakażeniami koronawirusenm wśród pracowników zakładów mięsnych Tönnies spowodował, że władze Nadrenii Północnej-Westfalii narzuciły na branżę mięsną dodatkowe obowiązki, mające ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby. Od 1. lipca wszystkie rzeźnie oraz zakłady rozbioru i przetwórstwa mięsnego zatrudniające ponad 100 pracowników będą musiały badać pracowników pod kątem obecności koronawirusa co najmniej dwa razy w tygodniu. Ponadto firmy zostały zobowiązane do dopuszczania do pracy wyłącznie z pracowników (zatrudnionych na stałe oraz kontraktowych), którzy wcześniej poddani badaniu i mają negatywne wyniki. Analiza musi zostać przeprowadzona przez uznane laboratorium, a wyniki testów. muszą być przechowywane w firmie. Koszty badania będą ponosiły firmy branży mięsnej.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 14:06