Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

COVID-19 w zm Tönnies – niepokój na rynku i nowe zalecenia

29.06.2020

Drukuj

COVID-19 w zm Tönnies – niepokój na rynku i nowe zalecenia

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Zamknięcie największej rzeźni w Niemczech powoduje znaczne niepokoje wśród tamtejszych producentów świń, choć dyskusja nad konsekwencjami zawieszenia pracy ubojni w Rheda-Wiedenbrück trwa w całej Europie. Stabilizacja na rynku żywca wieprzowego w Niemczech wynika z sezonowego zmniejszenia podaży świń. Jednak szum medialny związany z firmą Tönnies zasadniczo nie sprzyja konsumpcji mięsa, więc z punktu widzenia partnerów rynkowych pożądane byłoby, aby zwieszenie produkcji w zakładach mięsnych nie trwało dłużej niż zakładane dwa tygodnie.
Niektórzy eksperci uważają, że ze sprawą Tönnies w łańcuchu produkcji wieprzowiny można sobie poradzić, jeśli wszyscy partnerzy rynkowi zachowają spokój. Stowarzyszenie grup producentów żywca i mięsa (VEZG) nie zmieniło swojej rekomendacji cenowej dla tuczników w porównaniu do poprzedniego tygodnia. W krajach południowych UE Hiszpanii, Włoszech i Francji, które są na początku sezonu turystycznego odnotowuje się nawet delikatny wzrost cen żywca wieprzowego.

Kryzys związany z zakażeniami koronawirusenm wśród pracowników zakładów mięsnych Tönnies spowodował, że władze Nadrenii Północnej-Westfalii narzuciły na branżę mięsną dodatkowe obowiązki, mające ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby. Od 1. lipca wszystkie rzeźnie oraz zakłady rozbioru i przetwórstwa mięsnego zatrudniające ponad 100 pracowników będą musiały badać pracowników pod kątem obecności koronawirusa co najmniej dwa razy w tygodniu. Ponadto firmy zostały zobowiązane do dopuszczania do pracy wyłącznie z pracowników (zatrudnionych na stałe oraz kontraktowych), którzy wcześniej poddani badaniu i mają negatywne wyniki. Analiza musi zostać przeprowadzona przez uznane laboratorium, a wyniki testów. muszą być przechowywane w firmie. Koszty badania będą ponosiły firmy branży mięsnej.

Widziałeś już nasze video "top agrar Polska w #GaszynChallenge"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Copa-Cogeca walczy o większe pieniądze na rolnictwo. Wysyła list do szefów rządów

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody