COVID-19: Zmiany na amerykańskim rynku wieprzowiny

Ustawa Trumpa powoduje zmiany w polityce sprzedażowej amerykańskich zakładów mięsnych. Więcej towaru zostanie na krajowym rynku.
W Stanach Zjednoczonych w ostatnich tygodniach tymczasowe zamknięcia zakładów przetwórczych z powodu wybuchów wirusa Covid-19 wśród pracowników spowodowały powszechne zaległości w produkcji. Na koniec kwietnia oszacowano, że liczba świń gotowa do uboju, ale nuż nie nadająca się do przetworzenia wyniosła 1 milion sztuk. Wiele tuczników zostało uśmierconych. Jak donosi Ag Week, w stanie Minnesota wyznaczono specjalny miejsce, dokąd codziennie przyjmuje się tysiące martwych świń na kompostowanie.
Gdy Covid-19 zaczął pojawiać się na świecie początku 2020 r., popyt na amerykańską wieprzowinę był bardzo silny na wielu rynkach eksportowych. Amerykańska Federacja Eksportu Mięsa stwierdziła, że w pierwszym kwartale 2020 r. z powodu szalejącego w Azji afrykańskiego pomoru świń (ASF) dostawy do Chin, Hongkongu i Wietnamu były bardzo wysokie. Eksport do Nowej Zelandii w tym okresie był również znaczący. Ważnymi dla USA rynkami zbytu były również Japonia, Meksyk i kraje Ameryki Środkowej. Jednak to przesyłki do Chin podlegają ścisłej kontroli.
Pod koniec kwietnia prezydent USA Donald Trump powołał się na ustawę z czasów wojny z Koreą tzw. Defense Production Act, która uniemożliwia zamknięcie zakładów mięsnych w celu zapewnienia płynnych dostaw żywności. Za tą decyzję jest teraz poddany krytyce ze strony niektórych prawników, konsumentów i pracowników zakładów. Uważają oni, że Trump naraził ludzi na ryzyko zachorowania na koronawirusa nie dlatego, by w USA nie zabrakło żywności, ale dlatego, by utrzymać sprzedaż wieprzowiny do Chin.
Do tej pory dwa z czterech największych amerykańskich przetwórców wieprzowiny (Cargill, Smithfield Foods, JBS USA i Tyson Foods) zareagowały na zaistniałą sytuację. Według US Today Smithfield Foods przearanżuje produkcję w zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Smithfield w stanie Wirginia, aby dostarczyć więcej produktów na rynek amerykański. W ubiegłym roku w zakładzie tym wprowadzono znacznie zmiany, by produkować specjalnie na rynek chiński. Tymczasem JBS ogranicza eksport wieprzowiny.
Jednak eksperci zwracają uwagę, że znaczna część wieprzowiny eksportowanej do Chin to te, które nie znajdują klientów na rynku amerykańskim, stópki czy podroby.
12 maja Izba Reprezentantów Stanów Zjednoczonych ogłosiła nowe przepisy dotyczące rolnictwa w odniesieniu do Covid-19. W komunikacie prasowym amerykańska Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) wyraziła uznanie dla finansowania, które obejmuje „rekompensatę za uśmiercone zwierzęta gospodarskie, które nie mogą zostać przetworzone na zapasy żywności ze względu na zmniejszenie zdolności produkcyjnych związane z Covid-19. ”
Finansowanie obejmuje również płatności bezpośrednie dla hodowców zwierząt gospodarskich, którzy odczuli znaczny spadek wartości swoich zwierząt gospodarskich.
Źródło: PogProgress, fot. Pixabay