StoryEditor

Czy chlewy pójdą pod młotek?

Tak źle jeszcze nie było! Spadające na łeb, na szyję ceny tuczników, rosnące ceny pasz i nikła pomoc. Czy sektor da radę przetrwać kryzys?
22.01.2021., 12:01h
Sprzedajemy tuczniki za 3 zł/kg, a koszty produkcji w cyklu zamkniętym wynoszą dziś 4,20–4,50 zł/kg. I tak jest od miesięcy. Nie wiem, jak długo dam radę utrzymać gospodarstwo. Stoimy u progu bankructwa – mówi Narcyz Perz z Topoli Wielkiej w gminie Przygodzice, utrzymujący 70 loch hodowlanych w cyklu zamkniętym, sprzedający rocznie ok. 1600 tuczników.

Rolnicy wyliczają, że do każdego odstawianego do uboju tucznika muszą dołożyć ok. 140–150 zł. Co przy miesięcznej sprzedaży na poziomie 100–140 tuczników, jak u Perza, oznacza ponad 20 tysięcy strat!

Nie pamiętam tak głębokiego kryzysu w branży. Dołki i górki świńskie towarzyszyły nam zawsze, ale były przewidywalne. Po burzy zawsze wychodziło słońce, a dziś nie znamy przyszłości naszych rodzin – przyznaje Andrzej Gmerek z Biskupic Ołobocznych w gm. Nowe Skalmierzyce, który rocznie odstawia do ubojni ok. 1500 tuczników. Zdaniem Gmerka przy obecnej koniunkturze wiosną producenci świń będą zmuszeni podejmować najtrudniejsze w życiu decyzje – chlewnie pójdą pod młotek.

Zasoby zbóż starczą nam do wiosny, nie kupimy pasz, bo nas na nie nie stać – przyznaje rol...
Pozostało 49% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 14:00