Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Dobrostan świń w Niemczech

W Niemczech rolnicy przegrali batalię z opinią publiczną i lobby na rzecz ochrony zwierząt – zakaz kastracji bez znieczulenia zacznie obowiązywać od przyszłego roku, a rozporządzenie o poprawie dobrostanu świń czeka już tylko na podpis minister rolnictwa.

Paulina Janusz-Twardowska16 października 2020, 16:19

Zgodnie z nowym rozporządzeniem w najbliższych 15 latach Niemców czekają poważne inwestycje w sektorze krycia i porodówce (szczegóły od s. 25 w październikowym wydaniu „top świnie” w artykule „Dobrostan plus w Niemczech”). O nowych rygorach hodowli mówił podczas na II Forum Rolników i Agrobiznesu Matthias Quaing, przedstawiciel niemieckiego związku hodowców świń ISN.

Jeżeli chodzi o sektor krycia, nowe przepisy przewidują indywidualne utrzymanie loch wyłącznie w dniach inseminacji. Dokładne terminy nie zostały jeszcze określone – w ciągu najbliższych miesięcy mają pojawić się szczegółowe instrukcje dla rolników.

Jedno jest pewne: indywidualne utrzymanie samic ograniczy się zaledwie do kilku dni. Zwierzęta będą pozostawały w grupach w krytycznej fazie rui i obskakiwania się. Również kontrola ciąży ma się odbywać w kojcach grupowych.

Ponadto w sektorze krycia każda locha powinna mieć co najmniej 5 m2 nieograniczonej przestrzeni w kojcu, z tego 1,3 m2 ma stanowić obszar leżenia.

Każdy, kto zdecyduje się na modernizację centrum krycia, musi również mieć na uwadze zmiany, jakie Rada Federalna wprowadziła w utrzymaniu loch w porodówkach.
 Za 15 lat maciory w sektorze porodowym będzie można unieruchomić w jarzmie tylko na pięć dni.

W planach na przyszłość są jeszcze kolejne zmiany, które mają na celu stworzenie zwierzętom jak najbardziej komfortowych warunków w chlewniach. Najśmielsze mówią m.in. o zwiększeniu powierzchni dla świń nawet o blisko 50%, zapewnieniu im miękkiego legowiska i wydłużeniu okresu ssania do ponad 28 dni.


Spadek konsumpcji

– Od 2006 do 2018 r. konsumpcja wieprzowiny spadła o 36%, co jest wynikiem czarnego PR wokół produkcji świń oraz tego, że Niemcy coraz częściej jedzą w punktach zbiorowego żywienia, gdzie ze względu na rosnący w społeczeństwie udział ludzi odrzucających wieprzowinę ze względów religijnych, nie podaje się tego rodzaju mięsa – wyjaśniał uczestnikom Forum Matthias Quaing, przedstawiciel związku hodowców świń ISN.



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)