Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dobrostan świń w Niemczech

16.10.2020

Drukuj

Dobrostan świń w Niemczech

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Zgodnie z nowym rozporządzeniem w najbliższych 15 latach Niemców czekają poważne inwestycje w sektorze krycia i porodówce (szczegóły od s. 25 w październikowym wydaniu „top świnie” w artykule „Dobrostan plus w Niemczech”). O nowych rygorach hodowli mówił podczas na II Forum Rolników i Agrobiznesu Matthias Quaing, przedstawiciel niemieckiego związku hodowców świń ISN.

Jeżeli chodzi o sektor krycia, nowe przepisy przewidują indywidualne utrzymanie loch wyłącznie w dniach inseminacji. Dokładne terminy nie zostały jeszcze określone – w ciągu najbliższych miesięcy mają pojawić się szczegółowe instrukcje dla rolników.

Jedno jest pewne: indywidualne utrzymanie samic ograniczy się zaledwie do kilku dni. Zwierzęta będą pozostawały w grupach w krytycznej fazie rui i obskakiwania się. Również kontrola ciąży ma się odbywać w kojcach grupowych.

Ponadto w sektorze krycia każda locha powinna mieć co najmniej 5 m2 nieograniczonej przestrzeni w kojcu, z tego 1,3 m2 ma stanowić obszar leżenia.

Każdy, kto zdecyduje się na modernizację centrum krycia, musi również mieć na uwadze zmiany, jakie Rada Federalna wprowadziła w utrzymaniu loch w porodówkach.
 Za 15 lat maciory w sektorze porodowym będzie można unieruchomić w jarzmie tylko na pięć dni.

W planach na przyszłość są jeszcze kolejne zmiany, które mają na celu stworzenie zwierzętom jak najbardziej komfortowych warunków w chlewniach. Najśmielsze mówią m.in. o zwiększeniu powierzchni dla świń nawet o blisko 50%, zapewnieniu im miękkiego legowiska i wydłużeniu okresu ssania do ponad 28 dni.


Spadek konsumpcji

– Od 2006 do 2018 r. konsumpcja wieprzowiny spadła o 36%, co jest wynikiem czarnego PR wokół produkcji świń oraz tego, że Niemcy coraz częściej jedzą w punktach zbiorowego żywienia, gdzie ze względu na rosnący w społeczeństwie udział ludzi odrzucających wieprzowinę ze względów religijnych, nie podaje się tego rodzaju mięsa – wyjaśniał uczestnikom Forum Matthias Quaing, przedstawiciel związku hodowców świń ISN.


Polecane dla Ciebie:

article icon

Ślimaki masowo złożyły jaja! Co robić?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody