StoryEditor

Eksport wieprzowiny rośnie

Poza dynamicznym wzrostem wysyłek unijnej wieprzowiny do Chin, mięso z Unii cieszy się także coraz większym zainteresowaniem w innych rejonach świata.

Unijna wieprzowina jest coraz częściej poszukiwana w USA, Australii, Gruzji, niektórych krajach bałkańskich i na Tajwannie. Natomiast spadek wysyłki mięsa miał miejsce w stosunku do Japonii (-5%) co było wynikiem odbudowy tamtejszej produkcji po epidemii pryszczycy z 2014 r. oraz wzrostu udziału USA w japońskim imporcie. Niższy był również eksport wieprzowiny z UE do Hongkongu (-32%), Korei Płd. (-3%), na Filipiny (-7%), Ukrainę (-57%), Białoruś (-90%), do Angoli (-19%) i Czarnogóry (-36%).  jb

Fot. Sierszeńska

Więcej informacji o sytuacji na rynku trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym, majowym wydaniu "top agrar Polska" od str. 106 oraz w programie specjalnym "top świnie".

Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 19:40